Preti li vam opasnost?

Da li od zarđalog posuđa možete da se razbolite: Stručnjaci otkrivaju!

Pre nego što odlučite da konačno bacite ono dobro staro posuđe za pripremu hrane, saznajte da li je malo fizičkog napora sve što vam je potrebno kako biste ih spasili

Medicina
Autor:
Da li od zarđalog posuđa možete da se razbolite: Stručnjaci otkrivaju!
Foto: Shutterstock

Vreme je za pripremu finog ručka ili večere, ali baš kada ste izvadili svoj tiganj ili pleh za pečenje primetili ste da je počela da se pojavljuje rđa. Verovatno vas brine da li je konzumacija hrane koja je bila u dodiru s rđom sigurna? Hoće li vaša hrana postati otrovna? A šta je s tetanusom?

Ono što će se najverovatnije dogoditi je – ništa. Iako je tetanus potencijalno smrtonosna infekcija nervnog sistema, zapravo ga uzrokuje bakterija Clostridium tetani, a ne sama rđa. Ovu bakteriju najčešće možemo da pronađemo u zemlji i životinjskom izmetu, pa predmete koje najčešće asociramo s tetanusom (recimo zarđali ekseri) uglavnom nalazimo na otvorenom gde su bili izloženi bakterijama.

U zagorelu šerpu stavila samo jednu stvar: Spasila se muka oko ribanja! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Zato, ako je vaše kuhinjsko posuđe iz nekog razloga bilo izloženo navedenim spoljašnjim uticajima, a niste sigurni ni kada ste poslednji put primili vakcinu protiv tetanusa, najbolje bi bilo da zamenite zarđali predmet novim. Ali ako je vaše posuđe napravljeno od livenog gvožđa, većina kuhinjskih stručnjaka saglasna je da ga ipak možete spasiti.

Šta je s ostalim kuhinjskim posuđem?

Stručnjaci s američkog Univerziteta u Ilinoisu saglasni su da vam malo rđe na kuhinjskom posuđu ne može naškoditi. Čak se ni rđa u vodi za piće ne smatra opasnom po zdravlje. Ali kad se sve uzme u obzir, možda bi najbolje bilo da "idete na sigurno" i zameniti zarđalo posuđe. Iako još uvek nisu objavljene studije koje bi dokazale značajne zdravstvene rizike od hrane pripremljene u zarđalom posuđu, zašto rizikovati?

Namirnice koje nikako ne smete zamrzavati: Ovako rizikujete svoje zdravlje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs