Obratite pažnju

Stručnjaci otkrivaju: Da li je hrana iz mikrotalasne bezbedna za zdravlje?

Teoretski biste mogli da se oslonite samo na mikrotalasnu za podgrevanje svih napitaka i hrane svaki dan. Ali, postoje izuzeci

Lepi & Zdravi 31.12.2017. - 10:56h Autor: 24sata.hr
Foto: Profimedia

Mikrotalasna pećnica omogućava da se hrana iz zamrzivača otopi ili podgreje za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju, zahvaljujući zračenju frekvencije 2,45 gigaherca. Hrani pećnica ne dodaje ništa osim toplote.

 

"Mikrotalasna je bezopasna za vaše zdravlje", kaže stručnjak za ishranu Margaret Morlo.

 

Ina Steljes iz nemačke agencije za zaštitu od zračenja to potvrđuje.

Teoretski biste mogli da se oslonite samo na mikrotalasnu za podgrevanje svih napitaka i hrane svaki dan. Ali, postoje izuzeci. Na primer, našoj ishrani je potrebno sirovo voće i povrće i ako mislite da možeteda ga zaledite i potom odledite u mikrotalasnoj uz zadržavanje svih vitamina - pogrešili ste.

 

Meso se čuva 3, a sarma najviše 4 dana: Izbegnite trovanje hranom tokom praznika!

foto: Shutterstock

"Mnogi vitamini su osetljivi na temperaturu", kaže Morlo.

 

Temperatura, svetlo i kiseonik smanjuju sadržaj vitamina i maksimalni gubitak vitamina je od 40 do 80 odsto, a folati i vitamin C mogu i potpuno da se unište zagrevanjem.

 

"Elektromagnetni talasi izazivaju velike oscilacije posebno u molekulama vode u hrani", kaže Morlo. Te oscilacije proizvode toplotu, pa se namirnice s većim procentom vode brže zagreju od suve hrane. Važan je i izbor prave posude za zagrevanje.

 

"Najbolje su posude specijalno proizvedene za mikrotalasne pećnice, ali porcelan i staklo takođe su dobri", kaže Anabel Oelman koja vodi centar za savetovanje potrošača u Bremenu.

 

Nikad se ne smeju koristiti plastične posude od melamina, kaže Andreas Hensel, upravnik nemačkog Instituta za procenu rizika, vladine agencije koja daje savete o sigurnosti hrane.

 

Kokice, losos, čips: Ako niste znali, ove namirnice mogu biti opasne po zdravlje i izazvati rak!

foto: Shutterstock

Melamin zagrevanjem može da otpusti u hranu formaldehid koji je štetan za zdravlje.

 

Oelman ističe da mikrotalasna pećnica često neravnomerno zagreje hranu.

 

"To znači da prvi gutljaj vašeg kakaa može da bude mlak, a potom da se opečete sekundu kasnije", kaže ona. Zato je važno da promešate piće pre konzumiranja.

 

Najbolje je ostaviti hranu da stoji par minuta nakon zagrevanja kako bi se toplota ravnomerno rasporedila, kaže Morlo.

 

"Sigurnosni mehanizmi osiguravaju da van pećnice bude vrlo malo zračenja za vreme njenog rada", kaže Steljes. Malo zračenja kod ispravnih pećnica može da "iscuri", ali ono nije opasno za zdravlje.

 

Kao mera predostrožnosti preporučuje se izbegavanje nepotrebnog izlaganja visokofrekventnom zračenju. Zato nemačko društvo za zaštitu od zračenja preporučuje da deca ne stoje pred mikrotalasnom ili blizu nje dok se zagreva hrana.

 

3 namirnice koje ne treba prati pre upotrebe: Jedna će vas iznenaditi!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs