Stravično

Bio je mlad i jak sportista: Zbog onog što je pojeo iz bašte sada je invalid! (VIDEO)

Pre osam godina Sem se šalio sa prijateljima na žurci. Jedan od njih izašao je u baštu i doneo nešto što je od nesrećnog mladića napravilo kvadriplegičara

Medicina
18:22h Autor:
Bio je mlad i jak sportista: Zbog onog što je pojeo iz bašte sada je invalid! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / DaiLyMail SA

Svakome se dogodilo, doduše možda u još ranom i dosta nezrelom dobu, da napravi neku glupost iz čistog inata, ljutnje ili opklade. Tako je verovatno mislio i 19-godišnji Sem Balard kad je prihvatio izazov i progutao puža, ali njegova šala se završila kobno.

Pre osam godina Balard se šalio sa prijateljima na žurci. Jedan od njih izašao je u baštu, uzeo u ruku puža golaća i izazvao ga da ga pojede. Snažni Sem, koji je u to vreme trenirao ragbi, nije se prepao malog puža, ali stvari su vrlo brzo krenulo po zlu.

Ispostavilo se da se preko puža zarazio parazitskim plućnim crvom (Angiostrongylus cantonensis). Iako se ova vrsta najčešće nalazi kod glodara, puževi i rakovi mogu da budu prenosnici ako su se "počastili" izmetom zaraženog pacova, piše SF Gate.

Na prvom sastanku primetila nešto čudno u vezi sa njegovom rukom: 4 meseca kasnije saznala pravu istinu! (FOTO)

foto: Printscreen Youtube / DaiLyMail SA

Da stvar bude gora, ovo nije bio jednostavan slučaj u kojem je trebalo izlečiti infekciju. Parazit je dospeo do Balardovog mozga nakon čega je pao u komu koja je trajala 420 dana, piše news.com.au.

Mladić iz Sidneja, 10 godina nakon nesrećnog slučaja, danas je kvadriplegičar. Da bi funkcionisao, potrebna mu je nega 24 sata, ne može da diše bez pomoćnih tuba niti da jede, a često ima i napade. Porodica se trudi, ali jedva pokriva troškove zahtevne nege.

Balardov slučaj je tragičan, ali je i vrlo redak, kažu iz Centra za kontrolu bolesti (CDC). Ovaj parazit može da zarazi ljude, ali ni to nije toliko često.

"Ipak, ako se i zaraze, većina ljudi se u potpunosti oporavi s uobičajenim tretmanom lečenja", navodi na stranicama CDC-a. Parazit vremenom i ugine, čak nezavisno od medicinske intervencije i lečenja.

Umrla je nekoliko puta dok su je spasavali: Nedeljama sam bila u komi, ovo želim da svi znaju! (VIDEO)

Centar za kontrolu bolesti savetuje da se ne jedu sirovi ili slabo kuvani puževi, žabe i rakovi.

U januaru prošle godine istim parazitom se zarazio par iz San Franciska dok su bili na medenom mesecu u Mauiju.

"Osećala sam se kao da ću iskočiti iz svoje kože. Osećala sam stravičan bol u raznim delovima tela. Moj muž Ben je tokom prvih simptoma osećao nemir. Potom su usledili užasni bolovi u ramenima i laktovima", ispričala je Ilajza Lejp. Oporavljali su se mesecima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs