Ublažava tegobe

Uvek treba da je pri ruci: Prva pomoć kod suvog i nadražajnog kašlja!

Kada nastupi najiritantniji pratilac prehlade i gripa, biće vam drago što ste se na vreme obezbedili

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Sezona prehlada i gripa je u punom jeku, a ono što smo mogli da zapazimo jeste da ovogodišnju sezonu respiratnornih zaraznih infekcija prati kašalj koji traje duže nego što smo ranije navikli.

 

Virusi mutiraju, pa se simptomi i njihova dužina menja, ali u osnovi, jedno ostaje isto - načini prevencije i prirodnog lečenja.

 

Prevencija je najbolji lek

 

Jak imunitet retko ko ima "sam od sebe". Kao i mnoge druge stvari, i imuni sistem mora da se čuva i održava kako bi ostao jak i uspešno nas odbranio od sezonskih zaraza.

 

Ishrana je jedan od najvažnijih faktora, pa vodite računa da, makar pred i u sezoni respiratornih infekcija unosite dosta voća i povrća, koje će vam putem vitamina osigurati dobar odbrambeni sistem. Sledeći korak je izbegavanje navika za koje se zna da oslabljuju imunitet - pušenje, nedovoljno sna, nezdrava hrana...

 

Takođe, potrudite se da izbegavate zaražene osobe, redovno perite ruke i izbegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, naročito ako ste boravili u gradskom prevozu ili dodirivali predmete sa kojima je zaražena osoba dolazila u kontakt.

 

Ako ste i pored svih mera prevencije primetili da vas "hvata" grip ili prehlada, važno je da što pre preduzmete najvažnije korake.

foto: Shutterstock

I dalje nastavite da sprovodite navike koje se tiču prevencije - zdravo se hranite, izbegavajte pušenje, ispijanje alkohola, obroke i napitke sa puno šećera. Ne verujte u zabludu da ako ste prehlađeni ne treba da izlazite napolje - makar pola sata provedite na vazduhu, jer nas priroda i te kako dobro leči.

 

U ovom kritičnom periodu, čak i ako možda ne osećate prve simptome oboljenja, dobro je da u kući imate i dobar preparat za iskašljavanje. Ne morate da trpite nesnosni kašalj dok ne dočekate lekarski pregled - neka jedna bočica sirupa, tableta ili kapi za inhalaciju uvek bude u vašoj kućnoj apoteci, jer kada nastupi suvi, a potom i nadražajni kašalj, biće vam drago što ste se na vreme obezbedili!

 

Dobar preparat pomoći će vam da ublažite osećaj "grebanja", kao i bol u grlu i plućima koji se može javiti pri izbacivanju gustog sekreta kod produktivnog kašlja.

 

Ako blagovremeno pomognete telu da se oslobodi nagomilane sluzi, možete da sprečite ozbiljnije posledice, poput bronhitisa ili upale pluća, i zato neka vam preparat za iskašljavanje uvek bude pri ruci!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs