Ne ignorišite ih

6 tihih znakova koji jasno poručuju: Uskoro ćete imati srčani udar!

Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrtnosti u svetu, a lekari zbog toga sve više upozoravaju na tihe simptome koji signaliziraju srčani udar, ali ih mnogi zanemaruju

Medicina
Autor:
6 tihih znakova koji jasno poručuju: Uskoro ćete imati srčani udar!
Foto: Shutterstock

Snažan bol u grudima je jedan od najprepoznatljivijih simptoma srčanog udara. Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrtnosti u svetu, a lekari zbog toga sve više upozoravaju na tihe simptome koji signaliziraju srčani udar, ali ih mnogi zanemaruju.

1. Iscrpljeni ste – Ekstremni umor je jedan od glavnih znakova srčanog udara kod žena, ali istraživanja su pokazala da ga osećaju i muškarci. Osećaj neprestanog umora može da signalizira slabost leve komore vašeg srca, odgovorne za pumpanje krvi iz srca do ostatka tela. Ako srce ne pumpa dovoljno krvi, rezultat je umor jer telo ne dobija dovoljno svežeg kiseonika.

Koja ruka boli pred sam srčani udar: Simptomi koje ne smete ignorisati!

foto: Shutterstock

2. Problemi s erekcijom – Do erekcije dolazi kada se penis napuni krvlju zbog čega postaje tvrd, ali ako su krvni sudovi kod muškaraca oštećeni, krv će slabije proticati, zbog čega dolazi do problema sa postizanjem ili zadržavanjem erekcije.

3. Imate grčeve u nogama dok hodate – Snažni grčevi u nogama mogu da budu znak da imate problema s arterijama. Do njih dolazi jer manje krvi prolazi kroz noge. Zato, ako iznenada počnete da ih osećate, posetite svog lekara.

4. Problemi sa hrkanjem – Ako imate ozbiljnih problema sa hrkanjem, verovatno imate apneju, a jeste li znali da ona može da dovede do srčanog udara? Problemi sa disanjem tokom noći su veliki stres za telo zbog čega dolazi do povišenja krvnog pritiska, srce počinje da lupa nepravilno pa se povećavaju šanse za srčani udar.

I nizak krvni pritisak može biti opasan: Ovo su glavni uzroci i simptomi!

foto: Profimedia

5. Mučnina – Osećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu retki kada je u pitanju srčani udar. Nervi sistema za varenje usko su povezani sa nervima u srcu.

6. Osećate veliku teskobu – Pre srčanog udara žene osećaju teskobu koju ne mogu da objasne, a takva je situacija i s muškarcima. Simptomi teskobe slični su znakovima srčanog udara jer mnogi osećaju bol u grudima, otežano dišu i imaju aritmije. Ali često te znakove pripisuju stresnom periodu, a to je pogrešno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs