Prevencija i lek

Pacijenti konzumirali ekstrakt belog luka godinu dana: Rezultati oduševili naučnike!

Beli luk od davnina ima reputaciju leka i preventive kod brojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko, kao i antifungalno delovanje
Medicina
17:14h Autor:
Pacijenti konzumirali ekstrakt belog luka godinu dana: Rezultati oduševili naučnike!
Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija prepoznala je korisna svojstva belog luka i smatra da je odličan dodatak ishrani kada je posredi borba protiv hiperlipidemije (povišeni nivo lipida ili masnoća u krvi) ili sprečavanje vaskularnih problema povezanih sa starenjem, poput ateroskleroze.

Beli luk se kao efikasan dodatak preporučuje pacijentima koji pate od povišenog krvnog pritiska, piše Le Parisien.Metju J. Budov, naučnik u kompaniji BioMed LA, tvrdi da je istraživanje novi dokaz o prednostima ovog suplementa u "smanjenju nakupljanja naslaga u arterijama i sprečavanju stvaranja novih, koji mogu da rezultiraju srčanim bolestima".

Lekovito mleko od belog luka: Izvanredan domaći preparat protiv bolova! (RECEPT)

Naučnici su pratili stanje 55 pacijenata starosti od 40 do 75 godina među kojma su jedni patili od povišenog krvnog pritiska, drugi od gojaznosti, a treći od kardiovaskularnih bolesti. Svi su podvrgnuti koronarnoj angiografiji kojom je precizno izmerena količina masnoća i kalcijuma u njihovim arterijama.

U predstojećih godinu dana prvoj grupi pacijenata naučnici su svakodnevno davali placebo, a drugoj 2,4 mg odstajalog ekstrakta belog luka.

Ustanovljeno je da se kod grupe koja je svakodnevno dobijala ekstrakt belog luka ukupna količina naslaga u arterijama smanjila za 80 odsto, kao i gustina naslaga.

Izbacuje otrove i masti za 48 sati: Napitak za vitko i zdravo telo! (RECEPT)

Beli luk od davnina ima reputaciju leka i preventive kod brojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko delovanje kod gastroenteritisa, kao i antifungalno delovanje u lečenju gljivice kandide albikans.

Odstajali ekstrakt belog luka može da se spreči stvaranje naslaga na zidovima arterija i da uspori razvoj kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je nedavno sprovedeno američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

Ulje od belog luka: Čudo narodne medicine protiv teških bolesti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs