Ne smete da ih ignorišete

7 uzroka noćnog znojenja: Signali koji upućuju na ozbiljne probleme!

Menopauza, lekovi, ali i dijabetes i ozbiljne infekcije samo su neki od ozbiljnih simptoma koje mnogi ne povezuju sa znojenjem

Medicina
Autor:
7 uzroka noćnog znojenja: Signali koji upućuju na ozbiljne probleme!
Foto: Shutterstock

Osim toplog vazduha i predebelog pokrivača, najčešći uzroci noćnog znojenja su anksioznost, hormonske promene u telu, ali i infekcije.

1. Menopauza

Noćno znojenje mogu biti i valunzi. Žene u perimenopauznom stanju često doživljavaju talase vrućine, koji mogu da se pojave i usred noći, te će ih probuditi u vrućem znoju, piše Remedy Daily.

2. Lekovi

Antidepresivi i psihijatrijski lekovi mogu da uzrokuju noćno znojenje, piše WebM. Ako pijete ove lekove razgovarajte s lekarom da li oni mogu da budu uzrok noćnog znojenja i da li možete da ih zamenite nekim drugim.

3. Rak

Noćno znojenje može da bude rani simptom raka i često je slučaj kod limfoma.

4. Infekcija

Tuberkuloza, apsces, endokarditis ili osteomijelitis (upala kostiju) može da uzrokuje noćno znojenje. Druge ozbiljne infekcije, poput AIDS-a, takođe mogu uzrokovati noćno znojenje.

Hormonski poremećaj ugrožava zdravlje: 7 ozbiljnih simptoma koje ne smete da ignorišete!

foto: Shutterstock

5. Anksioznost

Znojenje noću mogu da uzrokuju i stres i anksioznost. Ostali simptomi anksioznosti i stresa su nervoza, napetost, napadi panike, konstantan osećaj umora ili slabosti, probavne smetnje i problemi sa spavanjem.

6. Poremećaji spavanja

Vaše noćno znojenje može da uzrokuje i razorna apneja u snu ili neki drugi poremećaj spavanja. Drugi simptomi koji prate destruktivni poremećaj spavanja uključuju naglo buđenje zbog osećaja gušenja, dnevna pospanost i visoki krvni pritisak.

7. Hipoglikemija

Oboleli od dijabetesa takođe ovo mogu da dožive jer nizak nivo šećera u krvi, između ostalog, može da uzrokuje i znojenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs