Obavezno pročitati

Imate herpes na usnama: Šta se tada događa u vašem organizmu?

Herpes na usnama najčešće se dobija u detinjstvu. Virus ostaje u nervnim stanicama, a zavisno od stanja vašeg zdravlja i infekcija pojavljuje se ponovo
Medicina 10.08.2017. - 20:02h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Pojava herpesa na usnama znači da vam je imunitet naglo pao ili je on posledica neke druge bolesti ili stanja.

 

Može nastati kao reakcija tela na jaku menstruaciju, pretrpljen veliki strah, teskobu, stres ili nervozu. Takođe može biti popratni deo nekih virusnih infekcija ili temperatura, pa se zato u narodu nekada govorilo "izbacila ga je temperatura".

 

Najčešće se javlja na istom ili približno istom mestu.

 

Treba biti posebno oprezan jer je herpes zarazan. Zato ako ga imate nemojte nikada ljubiti male bebe, pogotovo novorođenčad jer to na njih može delovati pogubno.

 

Ne delite čaše i grickalice

 

Ako su drugi ukućani već imali herpes na usnama, izbegavajte deljenje čaša i ljubljenje kako se ne biste zarazili.

 

Pazite i ako više puta jedete rukama iz iste činije, npr. čips i druge grickalice jer je i to jedan od načina da se ponovo aktivira virus.

 

Svi ga imamo, leči čak 23 bolesti: Evo kako možete da koristite jabukovo sirće! (RECEPT)

 

Kako se razvija?

 

Dan do dva pre pojave herpesa, mesto na kojem će izbiti može peckati i biti osetljivo. Potom nastaju mehurići koji s vremenom puknu, a zatim i žute kraste i ranice. Sve zajedno od pojave do nestanka traje od 7 do 10 dana.

 

Nije ga potrebno lečiti posebnim lekovima. Ali u slučaju kada se učestalo pojavljuje, dobro je zatražiti pomoć lekara, koji tada može prepisati antivirusne lekove.

 

U bržem zaceljivanju obično se koriste preparati na bazi cinka i ulja čajevca. Odličan narodni lek je i beli luk koji treba na mestu herpesa držati pet minuta.

 

Odmarajte se i što je više moguće izbegavajte stresne situacije. Smeh će takođe delovati kao lek protiv herpesa, jer on stvara imunoglobulin A, protein koji pomaže organizmu u borbi protiv infekcija.

 

Glavna razlika između trovanja hranom i stomačnog virusa: Ovo može da vam spasi život!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs