Uz jedan uslov

Mozak kod starijih ljudi počinje da radi kao mlad: Ovaj sok je čudo neviđeno!

Osim što reguliše procese u mozgu, može i da vam stabilizuje pritisak
Medicina
15:20h Autor:
Foto: Profimedia

Ispijanje soka od cvekle pre treninga može da pomladi mozak odraslih i natera ga da radi efikasnije, kao i u mlađim danima, otkrila je nova studija sa Univerziteta Vejk Forest o ovom korenastom povrću.

 

"Mnoge studije su do sada pokazale da vežbanje ima pozitivno delovanje na mozak, ali mi smo otkrili da su odrasli sa povišenim krvnim pritiskom koji su svakodnevno pili sok od cvekle postigli bolje moždane veze, koje su vrlo blizu izgledu i ponašanju "mladog" mozga", rekao je koautor studije V. Džek Rejeski.

 

Šest nedelja trajala je studija u kojoj su 55-godišnji ispitanici, koji inače nisu vežbali, a imali su visok krvni pritisak, počeli da vežbaju tri puta nedeljno uz ispijanje soka od cvekle sat vremena pre 50-minutnog treninga na traci.

 

Poboljšava probavu, smanjuje bore, čuva srce: Leti obavezno jedite ovo voće!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cvekla je inače bogata nitratima, koji se pretvaraju u nitrite i zatim u kiseonikov oksid, koji povećava protok krvi u telu.

 

Analiza je pokazala da, iako su obe grupe vežbača pre studije imale slične nivoe nitrata i nitrita u krvi, oni koji su pili sok od cvekle imali su mnogo višu. Mnoge studije su na temelju ovih podataka otkrile da se tako poboljšava učinkovitost kod vežbanja u svakoj starosnoj dobi.

 

Kako se pri vežbanju motorni korteks koji obrađuje informacije iz mišića jača, u kombinaciji s cveklom donosi mu još više kiseonika, što stvara izvrsne uslove za jačanje mozga.

 

Lečenje sunčevim zracima: Ako se ovog pridržavate možete da smanjite pritisak bez lekova!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...