Opasno stanje

Zašto nastaje plak u arterijama i kako ga sprečiti: Glavni uzrok infarkta i moždanog udara!

Uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme poput infarkta ili moždanog udara
Medicina
20:58h Autor:
Zašto nastaje plak u arterijama i kako ga sprečiti: Glavni uzrok infarkta i moždanog udara!
Foto: Thinkstock

Začepljenje krvnih sudova je ozbiljno zdravstveno stanje, a ono kreće onda kad nastane plak u arterijama, kao naslaga koja smanjuje protok krvi, i predstavlja stanje pod imenom ateroskleroza.

Ateroskleroza predstavlja razvoj plaka unutar arterija, čineći ih uzanim, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su infarkt srca ili moždani udar. Ovaj plak (naslaga) sastoji se od masti, i to od zasićene ili trans masti, koje se nalaze u mnogim namirnicama.

Kada jedemo mnogo zasićenih i trans masti, nivo lošeg holesterola u krvi se podiže. Podignut nivo takozvanog LDL holesterola u kombinaciji sadrugim faktorima predstavlja predispoziciju za nastajanje plaka u arterijama, što kasnije dovodi do komplikacija.

U uzroke nastanka ove promene na arteriji ubrajaju se svakodnevne životne navike, na koje možemo svesno da utičemo, samo je potrebno znati koji su to opasni faktori rizika:

Visok krvni pritisakKljučni problem sa visokim krvnim pritiskom je da on ne pokazuje simptome, tako da je veoma važno da se on redovno proverava. Kada krvni pritisak ostaje povišen, zidovi arterija se oštećuju i oni postaju skloni stvaranju plaka. Ako je krvni pritisak viši od 140/90 mm Hg, potrebno je obratiti se lekaru po savet za dalju dijagnozu.

Kardiolog Kliničkog centra otkriva: Mislite da je pritisak 120/80 normalan? U zabludi ste!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Visok šećer u krviAko imate dijabetes i nivo šećera u krvi koji je visok ili varira, savetuje se posebna opreznost. Visok šećer u krvi kao glavni uzrok dijabetesa oštećuje zidove krvnih sudova i ova dijagnoza može biti glavni razlog izazivanja plaka u arterijama, koje nadalje dovodi do ateroskleroze.

Prekomerna upotreba alkoholaKonzumiranje alkohola van kontrole takođe može ozbiljno oštetiti zdravlje. Ono može povećati krvni pritisak, a istovremeno i povećava nivo lošeg holesterola u krvi. Ako se ukratko može dati savet o tome gde se postavlja granica u konzumiranju alkohola, onda je to preporuka u vidu najviše dva pića dnevno, kada je reč o muškarcima, dok ženama taj unos treba ograničiti na jedno piće.

Višak kilogramaPrekomerna težina sama po sebi je znak da u krvi postoji visok nivo holesterola, a gojazne osobe su i u većem riziku oboljevanja od dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Rešavanje viška kilograma može da smanji ove rizike značajno, što posledično sprečava formiranje plaka u arterijama. Ako ne znate kako da smršate, OVDE pročitajte sjajan recept koji skida i do 80% masnih naslaga!

Nedostatak fizičke aktivnostiNeaktivan, sedelački način života što je rezultat nedostatka fizičke aktivnosti, dovodi do većeg rizika od gojaznosti, a onda i razvoja visokog krvnog pritiska, dijabetesa i visokih vrednosti holesterola u krvi. Fizička neaktivnost je, dakle, jedan u nizu faktora koji čine svojevrsni lanac uzročno­posledične povezanosti koji dovodi do zakrčenja arterija.

Doktorka Ristić sa medicinskog Instituta tvrdi: Bolje jedite slaninu i kajmak, nego ovo!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zasićene mastiKao što je prethodno rečeno, glavni krivac kada je reč o ishrani jesu zasićene masti, koje dovode do ateroskleroze i izazivaju gomilanje plaka u arterijama. Ako se konzumiraju namirnice koje sadrže zasićene masti mogu se razviti ozbiljni zdravstveni problemi. Glavni izvori zasićenih masti su margarin, punomasni mlečni proizvodi, sir, mesne prerađevine, određene vrste ulja i drugi. Preporuka je da se što je više moguće ograničiti unos ovakvih namirnica kako bi se smanjio rizik odformiranja plaka. Ne zaboravite da u ishranu ubacite masti koje su nam neophodne, a OVDE pročitajte koje i lekari preporučuju!

Trans mastiTrans masti su prerađene masti koje se nalaze u mnogim namirnicama. One služe da poboljšaju ukus i teksturu proizvoda, ali su štetne za arterije jer se na njihovim zidovima deponuju u obliku naslaga. Obrađene namirnice bogate su trans mastima i njihov unos trebalo bi da bude ograničen. Savet je da se pažljivo pročitaju deklaracije na proizvodima kako bi se izbeglo prekomerno konzumiranje ovih štetnih masti.

HolesterolMeso, jaja, sir i punomasni mlečni proizvodi bogati su holesterolom i to može biti još jedan od razloga formiranja plaka u unutrašnjosti krvnih sudova. Jednostavan savet za izbegavanje razvoja ateroskleroze jeste ograničavanje unosa ovakvih namirnica.

PušenjePoznata je stvar da je pušenje veoma štetno po zdravlje. Nikotin koji senalazi u cigaretama oštećuje arterijski materijal, pa na takvim krvnim sudovima štetne naslage lako nastaju. Da bi se izbegla ova ozbiljna opasnost, rešenje je u odvikavanju od pušenja što bi ujedno sprečilo pojavu mnogih komplikacija.

Dobitna kombinacija za skidanje sala: Mogu svi da je piju, ali postoji jedan uslov! (RECEPT, VIDEO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs