Obratite pažnju

Kombinacije lekova i hrane koje mogu da vas ubiju: Mnogi lekari ne znaju!

Ako ste pod terapijom za štitnu žlezdu, izbegavajte orahe. Evo zašto!
Medicina 27.11.2016. - 17:32h Autor: fokuzz.com

Svi znamo da alkohol i lekovi ne smeju da se mešaju, ali šta je sa hranom?

 

Određena hrana može da utiče na delovanje pojedinih lekova. Kada vam lekar prepiše određeni lek, odmah se konsultujte sa njim oko toga šta bi trebalo da jedete, a šta ne, jer postoje kombinacije koje mogu da budu vrlo opasne!

 

Pogledajte ovu listu i saznajte koje bi namirnice trebalo izbegavati u zavisnosti od terapije:

 

1. Ako pijete lekove za visok krvni pritisak
Izbegavajte banane. Ovi lekovi mogu da podignu nivo kalijuma, koji je naravno dobar za nas, ali u prevelikim količinama može da izazove razne srčane komplikacije, uključujući nepravilan i ubrzan rad srca. Druga hrana bogata kalijumom jeste lisnato povrće, pomorandže i zamene za so.

 

Hleb jedite, na ovo zaboravite: Namirnice za koje mislite da ne goje su najgore!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Ako uzimate antibiotike
Izbegavajte mlečne proizvode. Visok sadržaj kalcijuma u mlečnim proizvodima može da spreči pravilno apsorbovanje antibiotika, i kao rezultat, oni su manje efikasni. U stvari, lekove bi trebalo da popijete oko 2 sata pre jela kako bi se pravilno apsorbovali.

 

3. Ukoliko uzimate lekove protiv bakterijskih infekcija
Izbegavajte suvomesnate proizvode! Ova hrana sadrži tiramin, aminokiselinu, koja može dovesti do promena krvnog pritiska. Ova aminokiselina nalazi se u dimljenoj, fermentisanoj hrani, kobasicama, salami i obrađenim sirevima. Takođe se može naći u bananama, avokadu, čokoladi i alkoholu.

 

Ovaj čaj Rusi piju svakog dana: Popravlja vid, čisti sav otpad iz bubrega! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Lekovi za regulisanje holesterola
Ne trpe grejpfrut i sok od grejpfruta, jer u kombinaciji sa ovim lekovima može da poveća protok krvi, što će vas učiniti osetljivijim na sporedne efekte, a najčešći je bol u nogama. Može da dođe do komplikacije i kada pijete neke druge lekove, najbolje je da se posavetujete sa lekarom.

 

5. Ako pijete lekove za srce
Izbegavajte sladić. Slatki koren sadrži glicirhizin, koji u kombinaciji sa digosksinom može da izazove nepravilan rad srca, ponekad čak i ozbiljne komplikacije. Sladić takođe inhibira efekat nekih lekova, kao što su lekovi za krvni pritisak, razređivanje krvi, lekovi protiv bolova i za kontracepciju.

 

7. Ukoliko uzimate antikoagulante
Bežite od soka od brusnice. Neke studije su pokazale da ljudi koji piju sok od brusnice, a da pritom uzimaju i antikoagulante - lekove za sprečavanje zgrušavanja krvi,  imaju dramatično razređenu krv, što može dovesti do opasnih komplikacija.

 

Da nikad ne osedite: Kosu isperite ovom tečnošću! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

8. Lekovi za razređivanje krvi
Ne idu u kombinaciji sa spanaćem. Spanać i drugo lisnato povrće sadrže vitamin K koji može da ometa lekove za razređivanje krvi i antikoagulante, čineći ih manje efikasnim, a takođe povećavaju šansu za zgrušavanje. Kelj, brokoli, i drugo tamno zeleno povrće bi trebalo izbegavati.

 

9. Ukoliko uzimate lekove za štitnu žlezdu
Zaboravite orahe. Zajedno sa drugom hranom od biljnih vlakana, poput sojinog brašna, orasi mogu da spreče vaše telo da apsorbuju pravilno ove lekove. Zapravo, mnogi lekari preporučuju uzimanje ovih lekova pre spavanja, tako da vaše telo ima dovoljno vremena da apsorbuje hemikalije.

 

Alarm za opasnu bolest: Ovakvu glavobolju ne smete da ignorišete!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs