Popravite kvalitet života

Kako da podignete nivo dopamina u telu: Uvek ćete biti srećni, dokazano!

Ovih 10 tehnika su potpuno prirodne, ne mogu da vam škode, a osim sreće, doneće vam dobro zdravlje i lep izgled
Lepi & Zdravi
20:54h Autor:
Kako da podignete nivo dopamina u telu: Uvek ćete biti srećni, dokazano!
Foto: Thinkstock

Dopamin je jedan od najvažnijih hormona, koji je odgovoran za to da li se osećamo dobro ili ne. Kada je nivo dopamina nizak, osećamo tugu i padamo pod stres, i obrnuto, kada je dopamin na visokom nivou, raspoloženi smo i srećni.

Srećom, postoje potpuno prirodni načini da podignete nivo dopamina u telu! Oni dokazano deluju, a možete da ih primenjujete stalno, kako biste uvek bili srećni, ili po potrebi, kada se osećate loše.

1. VežbanjeBilo kakva fizička aktivnost stimuliše oslobađanje endorfina, dopamina i serotonina (hormona sreće). redovno vežbanje može da vam pomogne da se oslobodite stresa, frustracija i hroničnog umora, samo to mora da bude aktivnost u kojoj zaista uživate.

2. DetoksikacijaNagomilane bakterije i toksini u telu oslabljuju imunitet i smanjuju proizvodnju dopamina. Zato se potrudite da redovno čistite svoje telo - bićete zdraviji i osećaćete se mnogo bolje.

Otrovi u crevima su uzrok svih bolesti: Očistite telo do poslednjeg atoma! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Izbegnite zavisnostŠoping, cigarete, kafa, alkohol i droge čine da se osećamo dobro, ali efekat je jako kratak. Ove navike nakon nekog vremena mogu da vam donesu ozbiljne probleme, zato umesto u njima, uživajte u nekim drugim sitnicama.

4. Slušajte muzikuJedan od najprostijih načina da odmah počnete da se osećate dobro i da vaše telo počne sa proizvodnjom dobrih hormona, jeste da slušate vašu omiljenu muziku. Samo nekoliko minuta slušanja najdražih kompozicija vraća dobro raspoloženje i optimizam.

5. Češće se viđajte sa prijateljimaJedan od najlakših načina da podignete nivo dopamina jeste da se češće družite sa prijateljima i porodicom. Čak iako ste introvertna osoba po prirodi, sastanak i razgovor sa dragom osobom napraviće veliku razliku.

Najprostiji način da budete srećni: Jedino što treba da imate uz sebe!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

6. Budite kreativniKreativne aktivnosti značajno podižu nivo dopamina u mozgu. To ne znači da morate da postanete svetski poznat slikar - probajte da napravite neki ukras, praznici idu kao poručeni, skuvajte nešto, izmenjajte raspored nameštaja u stanu... Od svega toga osećaćete se odlično!

7. Podignite tirozinTirozin je jedna od najvažnih hemijskih supstanci u ljudskom telu, koja služi za sintezu dopamina. Da biste podigli nivo tirozina, jedite namirnice bogate ovom supstancom, a usput ćete se i osloboditi stresa i biti mnogo bolje raspoloženi. Odličan izvor tirozina su bademi, avokado, banane, lubenica, zeleni čaj i crna čokolada.

Tu je i crno vino, koje sadrži supstance koje povećavaju osetljivost receptora na dopamin. Zato ako želite da popravite raspoloženje, popijte čašu crnog vina i grickajte malo crne čokolade.

Zašto nikada nikome ne treba otkrivati svoje planove i želje: Razlog je prost!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

8. Meditirajte ili se moliteNaučno je dokazano da meditacija i molitva podižu nivo dopamina, i to na potpuno drugačiji način nego što to radi fizička aktivnost. Kada ste potpuno opušteni, telo oslobađa više mentalne energije, što značajno utiče na proizvodnju hormona sreće.

9. Sastavite listu ciljevaPostavljanje ciljeva na dnevnoj bazi i to zapisivanjem na papir i postavljanjem na vidno mesto je odlična metoda za bolje raspoloženje, ali i da ništa ne zaboravite. Kada uradite bilo šta sa tog spiska, precrtajte zadatak i videćete kako će vam raspoloženje skočiti do neba, naročito ako ste završili neki važan i težak posao, piše BrightSide.

10. Spavajte dovoljnoKada spavamo, naše telo započinje proizvodnju hormona i suipstanci koje mogu da podignu nivo domapina. Štaviše, miran i dovoljno dug san je sam od sebe posebna vrsta sreće!

Od ovih reči se tresu i sami đavoli: Molitva koja spašava kad se nađete u nevolji! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs