ČESTA POJAVA

10 % DECE MUCA U NEKOM TRENUTKU, OBIČNO IZMEĐU 2. I 6. GODINE: Ne dižite paniku, najčešće SAMI MOŽETE DA IM POMOGNETE

Kada dete počne da muca, to može da bude alarmantno za roditelje, ali uglavnom nema razloga za brigu. Evo kako možete sami da mu pomognete i kad treba da se obratite stručnjaku

Saveti stručnjaka
Autor:
10 % DECE MUCA U NEKOM TRENUTKU, OBIČNO IZMEĐU 2. I 6. GODINE: Ne dižite paniku, najčešće SAMI MOŽETE DA IM POMOGNETE
Kako da pomognete detetu da prestane da muca?, Foto: Shutterstock

Mucanje je veoma često, 5% do 10% sve dece muca u nekom trenutku, obično između 2 i 6 godina. Češće kod dečaka nego kod devojčica. Nije jasno šta ga tačno uzrokuje, a najverovatnije se javlja usled kombinacije više faktora, koji se mogu razlikovati kod svakog deteta koje muca. Nekad u okviru porodice je više osoba imalo ovaj problem.

Ima različite oblike

Deca koja mucaju znaju šta žele da kažu; jednostavno upadnu u nevolje kada to žele da izgovore. Postoje tri različite vrste mucanja:

- Ponavljanje: Događa se kada deca ponavljaju reč ili delove reči („Mogu li da pomazim tvog p – p – p - psa?“)

- Prolongiranje: kada produžavaju zvuk na duži vremenski period („Sssssssssss!“)

- Blokovi: Kada je deci teško da izgovore reči.

Razvojno mucanje, najčešći oblik ovog poremećaja govora, dešava se dok deca uče govorne i jezičke veštine. Može biti uzrokovano povredom mozga, ali to je baš redak slučaj. Isto tako, suprotno onome što mnogi ljudi veruju, retko je da je mucanje uzrokovano psihološkim faktorima.

Kako da pomognete detetu da se izbori sa mucanjem

Mucanje može izazvati uznemirenost i stres i za decu i za roditelje.

Dete, Roditelj
foto: Shutterstock

Zato je najbolji način za upravljanje mucanjem da se ne fokusirate na njega, već da budete strpljivi i da podržavate dete.

Stručnjaci Harvard Health sugerišu da roditelji deteta koje muca treba ovo da urade:

- Stvorite opušteno okruženje za razgovor: svaki dan odvojite vreme da biste pričali sa svojim detetom bez uznemiravanja sa strane

- Govorite s detetom uvek polako i opušteno

- Oduprite se iskušenju da sami završite reči ili rečenice svog deteta; neka ih uvek samo završi

Zabrinuto dete, Dete
foto: Shutterstock

- Fokusirati se na sadržaj onog što dete izgovara, a ne na način na koji to izgovara.

U meri u kojoj možete, ignorišite mucanje, ali ako vaše dete to pominje ili vam se čini da mu to smeta, budite otvoreni i prihvatite da postoji problem.

Priznajte da se to dešava, recite svom detetu da će biti sve u redu i da ne treba da brine. Takođe, pitajte pedijatra za savete kako sve roditelji sami mogu da pomognet mališanima i predškolcima sa mucanjem.

logoped, Dete
foto: Shutterstock

Kada je neophodna stručna pomoć

Većina slučajeva mucanja kod dece nestaje za oko šest meseci – kod oko 75 odsto mališana koji mucaju u ovom periodu problem potpuno prestane.

Trebalo bi obavezno da razgovarate sa pedijatrom ili logopedom ako mucanje traje više od šest (6) meseci do godinu dana, ako je mucanje počelo nakon treće (3) do četvrte (4) godine, jer to može povećati verovatnoću da će se nastaviti.

Dete
foto: Shutterstock

Stručna pomoć je potrebna i kad je mucanje pojačano po jačini ili učestalosti, ako postoji porodična istorija mucanja koja se nastavila i u ranom detinjstvu vašeg deteta, a posebno ako je vaše dete uznemireno ili frustrirano zbog mucanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs