Obratite pažnju

Bolest od koje pati milijardu ljudi: Evo šta najviše utiče na nju!

Uprkos tome što je ovo prilično proširena bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svetu, njeni uzroci još uvek nisu u potpunosti otkriveni
Medicina
03:34h Autor:
Bolest od koje pati milijardu ljudi: Evo šta najviše utiče na nju!
Foto: Profimedia

Najopsežnije dosad sprovedeno istraživanje o migreni, čiji su rezultati objavljeni u Nature Genetics upućuje na to da za razvoj te bolesti postoje genetske predispozicije.

Istraživanje je sproveo jak međunarodni tim naučnika okupljen u International Headache Genetics Consortium. Naučnici iz Australije, Danske, Estonije, Finske, Nemačke, Islanda, Holandije, Norveške, Španije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država studiju su sproveli na DNK uzorcima 375.000 učesnika istraživanja iz Evrope, Amerike i Australije, među kojima ih je 60.000 patilo od migrene.

Samo 45 sekundi je dovoljno: Masaža ove zone će vas preporoditi! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici su uspeli da analiziraju milione genetskih varijanti i otkrili su da se s pojavom migrene može povezati 38 različitih genomskih područja. Naime, dosad se s ovom bolešću povezivalo samo deset genomskih područja.Ustanovili su i da se većina genomskih zona preklapa s genima povezanim s određenim vaskularnim bolestima kod kojih dolazi do sužavanja krvnih sudova.

Uprkos tome što je migrena prilično proširena bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svetu, njeni uzroci još uvek nisu u potpunosti otkriveni, što komplikuje razvoj novih načina lečenja.

I najupornija migrena nestaje za nekoliko minuta: Hitna pomoć od tri sastojka! (RECEPT, VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

O važnosti nedavnih otkrića za budućnost uspešnog lečenja migrena profesor Džon Anker Cvart iz Univerzitetske bolnice u Oslu kaže:

"Naša otkrića koja se zasnivaju na genetici prvi su konkretan korak prema personalizovanom pristupu u lečenju ove kompleksne bolesti. Mi lekari odavno znamo da je svaka migrena različita i da su lekovi koji pomažu jednom pacijentu kod drugog potpuno neefikasni. Nadamo se da ćemo uskoro dobijena saznanja moći da upotrebimo na način da pacijente podelimo u grupe s obzirom na genetske predispozicije kada budemo sprovodili klinička istraživanja s lekovima. Na taj način bi trebalo da povećamo izglede za otkrivanje najbolje terapije za svaku podgrupu", rekao je doktor Cvart.

50 godina trpeo strašne migrene: Deka (79) pronašao neverovatan lek za glavobolju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs