Lekari upozoravaju

Vaginalna detoksikacija: Stavljanje biljaka može da bude veoma opasno! (FOTO)

Lekari upozoravaju da proizvodi za vaginalnu detoksikaciju mogu da budu veliki rasadnici bakterija koji narušavaju normalan pH ženskog genitalnog područja i da su sasvim bespotrebni
Medicina 25.01.2016. - 09:54h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Tzv. vaginalna detoksikacija ili terapija biljem sve je popularnija u poslednje vrijeme, a žene razmenjuju recepte i savete po brojnim forumima. Prezentujući ih kao "narodne lekove", obično se radi o stavljanju raznih biljnih preparata u vaginu, kapanja eteričnih ulja na tampon i tzv. perle s parfimisanim biljem...

 

Soda bikarbona za zdravu vaginu: Najefikasnija terapija protiv kandide! (RECEPT)

 

Biljne vaginalete koje mogu da se kupe u apotekama su sasvim sigurne, jer moraju da prođu testiranja, ali drugi biljni preparati nisu uvek tako bezopasni, prenosi The Independent. Neki od tih biljnih lekova, osim što se bez dokaza navodi da leče ciste, endometriozu ili HPV, tvrde da podstiču "sužavanje vaginalnog kanala", "ispiranje otrova iz vagine" i slično.

 

Tzv. biljne perle za vaginu koje se prodaju putem interneta izgledaju ovako:

 

Foto: printscreen Youtube
Foto: printscreen Youtube

Lekari upozoravaju da takvi proizvodi mogu da budu veliki rasadnici bakterija koji narušavaju normalan pH ženskog genitalnog područja i da su sasvim bespotrebni. S druge strane, proverene biljne vaginalete mogu da budu dobar saveznik antibiotskoj terapiji, ali nipošto ne smeju da budu jedini lek opasnim stanjima.

 

Ne brukajte se kod ginekologa: Evo šta ne smete da radite na pregledu!

 

Jedna američka ginekološkinja je u svom blogu napisala da većina biljnih proizvoda na internetu nije vaginalno testirana.

 

"Vaša vagina nije depresivna ni prljava, a ni vaša vagina nema zaturenu čakru", posprdno se osvrnula na izjave kojima trgovci alternativnom medicinom mame kupce. Ona objašnjava da vagina funkcioniše poput rerne koja se sama čisti i stavljanje bilo čega i nju na duži period povećava rizik nastanka infekcije, rasta loših bakterija, kao i sindroma toksičnog šoka koji se inače vezuje za dugotrajno držanje tampona.

 

Žene retko pričaju o njima: 12 neophodnih pravila za zdravu vaginu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs