Dame, morate da znate

5 strašnih grešaka pri upotrebi tampona: Ne igrajte se, može biti opasno!

Veliki broj žena tokom najslabijeg krvarenja tampon ostavljaju u telu duže, jer ne postoji opasnost od isticanja krvi. Fatalna greška!
Medicina
16:44h Autor:
5 strašnih grešaka pri upotrebi tampona: Ne igrajte se, može biti opasno!
Foto: Profimedia

Tampon je jedan od najpopularnijih menstrualnih pomagala. Osim što upija krv unutar tela, tampon sprečava nastajanje neprijatnih mirisa i zbog toga se osećamo svežije i čistije.

Ali, ako se ne koristi pravilno, tampon može biti i opasan po zdravlje. Saznajte koje su najčešće greške koje većina žena pravi prilikom upotrebe tampona.

1. Perete ruke samo nakon aplikacije

Koliko vam se puta dogodilo da ste odjurili u kupatilo i na brzinu zamenili tampon? Ovakav scenario je vrlo čest, ali može biti i te kako opasan po zdravlje. Naime, samo na putu do kupatila na rukama pokupite brojne bakterije koje aplikacijom tampona možete uneti u vaše telo. Pranje ruku pre menjanja tampona jednako je važno kao i ono posle.

5 nepoznatih istina o menstruaciji: Svaka žena mora da zna!

2. Ne stavljate ga dovoljno duboko

Ako osetite tampon u telu, to znači da tampon niste smestili dovoljno duboko. Tokom aplikacije, u trenutku kada prođe kroz ulazni deo vagine, tampon se u sekundi sam namesti. Ako nije "legao" kako treba, osećaćete nelagodu i žuljanje. Isto tako, ako je apliciran preplitko, izloženiji je bakterijama i spoljašnjim nehigijenskim uslovima.

3. Menjate ga preretko

Veliki broj žena tokom najslabijeg krvarenja tampon ostavljaju u telu duže, jer ne postoji opasnost od isticanja krvi. Ali, bez obzira na jačinu menstruacije, tampon treba često menjati, jer vlaga i toplota u telu vrlo brzo postaju savršeno mesto za razmnožavanje bakterija. Što je duže unutra, opasnost od infekcije postaje sve veća. Tampon menjajte svakih 4 do 6 sati.

Da se konačno zna: Smete li da imate seksualne odnose tokom menstruacije?

4. Stavljate ga za svaki slučaj

Treba da dobijete menstruaciju, pa, kako vas ne bi iznenadila, za svaki slučaj stavljate tampon? Vrlo česta, ali ni malo dobra navika! Tampon ima ulogu upijanja vlage, pa će to učiniti i sa vaginalnim tečnostima, a isušena sluzokoža poremetiće vaginalnu floru, što može dovesti do gljivičnog oboljenja.

5. Ne menjate ga nakon obavljanja nužde ili kupanja

Sa medicinskog aspekta i uputstva na deklaraciji, tampon ne treba menjati svaki put nakon obavljanja nužde. Ali, iz ženske perspektive, končić se tokom uriniranja ukvasi, a nakon obavljanja velike nužde može se zaprljati i postati prenosilac bakterija.

Da li biste se usudili: 5 razloga zašto je seks tokom menstruacije odličan za zdravlje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs