Obratite pažnju

5 nepoznatih istina o menstruaciji: Svaka žena mora da zna!

Na menstruaciju mogu uticati i stres i oboljenja, ali važno je znati šta zapravo znači redovan ciklus
Medicina
20:56h
5 nepoznatih istina o menstruaciji: Svaka žena mora da zna!
Foto: Shutterstock

Mnoge žene sve što se tiče intimnog zdravlja prepuštaju svojim lekarima kroz redovne kontrole i preglede.

Ali, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate, a koje vam ginekolog možda neće reći, kako biste otkrile u kakvom stanju je vaše zdravlje, ublažile menstrualne bolove i saznale šta se zapravo događa "dole".

1. PMS može da se spreči

Ako se mučite sa neprijatnim predmenstrualnim simptomima, vitamin D i kalcijum mogu biti vaši odlični saveznici. Istraživanje sprovedeno 2005. godine pokazalo je da pojačan unos kalcijuma i vitamina D može značajno da smanji rizik od dobijanja PMS-a.

Takođe, pripazite i na ishranu: Žene koje su jele u proseku četiri obroka koja su obuhvatala nemasno mleko ili mlečne proizvode ili svež sok od pomorandže, imale su manji rizik od PMS-a, pokazalo je 10-godišnje istraživanje.

Da li biste se usudili: 5 razloga zašto je seks tokom menstruacije odličan za zdravlje!

2. Neredovni ciklusi možda i nisu "neredovni"

Neke žene ne ovuliraju redovno i zato nemaju redovne menstruacije. Na menstruaciju mogu uticati i stres i oboljenja, ali važno je znati šta zapravo znači redovan ciklus - od 25 do 35 dana od početka krvarenja do sledećeg. Mnoge žene smatraju da imaju neredovne cikluse ako ne dobiju menstruaciju svakog meseca na isti datum, a to je potpuno pogrešan stav.

3. Kraći menstraualni ciklusi mogu ukazivati na anemiju

Ako imate kraće cikluse (15 dana) sa teškim krvarenjem, to bi mogao biti znak nedostatka gvožđa, mioma ili niskog hemoglobina. Žena tokom menstruacije gubi oko 50-60 ml krvi, što nije količina koja bi kod zdrave žene uzrokovala ikakvu neravnotežu, pa ako imate kraće cikluse kao što je opisano, obratite se lekaru i saznajte o čemu je tačno reč.

Vagina i neprijatan miris: Zbog čega nastaje i kako ga se rešiti?

4. Gubitak masnoće - gubitak menstruacije

Ako je vaš BMI prenizak (8-12), telo se postavlja u "sistem za preživljavanje", odnosno dolazi do amenoreje - izostanka menstruacije.

5. PMS ne traži slatko

Naučnici tvrde da ne postoji nijedan dokaz da je pojačana želja za slatkišima povezana sa pojavom PMS-a, već da je sve isključivo u vašoj glavi.

Promene u menstruaciji otkrivaju vaše zdravlje: 5 znakova za uzbunu koji zahtevaju lekarski pregled!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs