Ne košta vas da probate

Očistite dušu, sredite misli: Psiholog otkriva kako da se oslobodite stresa!

Sa negativnom emocijom možete da se izborite 15-minutnim tuširanjem - samo stanite ispod toplog mlaza vode, tako da on masira glavu i ramena
Medicina 03.12.2015. - 15:33h Autor: Stil / uspesnazena
Foto: Shutterstock

Misli beže, koncentracija opada, napetost raste, osećate unutrašnju neprijatnost, paniku... To su oni tipični simptomi stresa, koji nas izbacuju iz ravnoteže.

 

Šta uraditi? Naučiti kako da upravljate stresom! Samo to će vam pomoći, ne samo da se vratite u formu, nego i da eliminišete bolest i čak usporite proces starenja.

 

Psiholozi otkrivaju 8 uvek dostupnih načina da se oslobodite nagomilanog, ali i novog naleta stresa.

 

1. Češalj
U toku radnog rana, provedenog ispred monitora, muskulatura lica postaje veoma napeta, tako da glava postaje veoma teška i počinje da boli. Jedan od načina da izbegnete stres jeste da češljate kosu 10-15 minuta. Ova procedura pomaže da se aktivira krv i oslobode mišići.

 

Izborite se sa stresom i problemima: Mudra priča psihologa koju svako treba da pročita!

 

 

2. Hrana
Ukusna hrana je efikasni antistres doping. Masna riba, koja je prava riznica omega-3 masnih kiselina, pomaže vam da sačuvate dobro raspoloženje i oslobodite se stresa, a veoma je korisna za nervni sistem. Ako ne volite ribu, pojedite sladoled ili bananu. Ove namirnice su bolje od antideprisiva.

 

3. Istrljajte dlanove
Još jedan način da se ublaži napetost i izbegne stres. Potrebno je samo da svom snagom protrljate dlan o dlan, dok dlanovi ne postanu vrući. Takođe je korisno i protrljati uši. Na taj način, brzo ćete se vratiti i fokusirati na posao.

 

4. Isperite vodom konflikte i stresove
Sa negativnom emocijom možete da se izborite 15-minutnim tuširanjem. Stanite ispod toplog mlaza vode, tako da on masira glavu i ramena. Ubrzo ćete osetiti kako voda odnosi sa sobom sve nepotrebno.

 

Operite sve vaše probleme sapunom: Feng šui otkriva kako!

 

 

5. Boje
Psiholozi su otkrili da oslikavanje bojanke u roku od 2-3 minuta u periodima pojačanog stresa petostruko povećava verovatnoću da se svi poslovi završe na vreme.

 

6. Čaj od hibiskusa
Nagomilavanjem slobodnih radikala čovek ima dobija osećaj panike i anksioznosti - prave karakteristike stresnog stanja. Hibiskus ne dozvoljava da se oni nagomilaju i na taj način pomaže oslobađanju od stresa, ne izazivajući u vama malaksalost.

 

7. Spremanje
Razvrstavanje stvari na svoja mesta pomaže da se fokusirate i organizujete misli. Sem toga, uredne police, fioke i ormari daju pozitivan psihološki efekat  - spoljašnja uređenost i organizovanost nesvesno se prenosi na sopstveni život.

 

8. Ples

 

Obavezno plešite, bar sami kod kuće! Ritmički pokreti uz muziku odlično pomažu u eliminisanju stresa. Osim toga, ples doživljavamo kao zabavu, za razliku od sličnih vežbi u fitnes klubu.

 

Čim pređe četrdesetu: 5 stvari koje svaka žena treba da radi!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs