Zdravlje

Ovo su skriveni simptomi raka: Čim uočite neki od njih, posetite lekara!

Grlobolju možete zameniti sa osetljivošću grla na hladno zimsko vreme, ali često dugotrajna grlobolja može biti simptom raka grkljana ili raka grla
Medicina
23:02h Autor:
Ovo su skriveni simptomi raka: Čim uočite neki od njih, posetite lekara!
Foto: Shutterstock

Kašalj, neobjašnjiva bol, krv u stolici ili mokraći moraju se uzeti za ozbiljno jer mogu biti simptomi malignih bolesti. Ako na telu uočite bilo kakve izrasline ili kvržice, najbolje je odmah da se javite doktoru, kao i ako napipate limfni čvor veći od jednog centimetra, koji može i ne mora biti bolan, a javlja se najčešće u pregibima, poput pazušne jame ili prepona.

Doktor će vas poslati na pretrage krvi i eventualno na UZV pregled.

Jedite ovu hranu svaki dan i sprečite rak: 10 namirnica koje alkalizuju organizam!

"Kod kašlja treba biti oprezan ako se taj simptom ne povezuje s nekom od akutnih infekcija virusnih ili bakterijskih uzročnika, poput hroničnog bronhitisa ili infekcije disajnih puteva, naročito ako je dugotrajan i vrlo iritirajući te, zavisno o tome kad se javio, koliko traje ili koliko smeta pacijentu. Promuklost je također jedan od simptoma koji treba pratiti, baš kao i dugotrajno bolno grlo," kažu stručnjaci.

I promjene u pražnjenju creva izuzetno su bitni simptomi nepravilnog funkcionisanja organizma. Važno je razlikovati akutni od hroničnog proliva koji je opasniji i traje duže od četiri nedelje, a posebno ako se javi proliv koji nije izazvan živim uzročnicima (virusima, bakterijama, parazitima).

I hronična opstipacija je opasna jer je jedan od mogućih simptoma komplikacije sa crevima. Obratite pažnju i na smetnje kod mokrenja, poput učestalih mokrenja, peckanja, svrbeža i krvi u mokraći. Kod tumora su ti simptomi obično dugotrajni, najčešće s krvi u mokraći. Od važnijih pregleda koje tada treba učiniti su cistoskopija, a kod muškaraca pregled i biopsiju prostate.

Zabrinjavajuća može biti i stalna bol koja nije posledica ozleda ili upala, ili kod žena predmenstrualnih i menstrualnih simptoma.

Ovi bolovi upućuju na rak želuca: Alarmantni signali koje vam telo šalje!

Još jedan izrazito važan fizički simptom je i iznenadni gubitak kilograma koji posebno treba zabrinuti ako pacijent nije promenio prehrambene navike ili počeo sa sportskom aktivnošću.

"Iznenadni gubitak već pet kilograma je zabrinjavajući. Ovaj znak je čest kod problama s gušteračom, želucem, plućima ili kod raka jednjaka. U ovom slučaju svakako treba pogledati i rad štitne žlezde te obaviti osnovni fizikalni pregled i napraviti krvnu sliku," objašnjavaju doktori.

Simptomi:

Nepravilnost: Izraslina na dojci daje nam znakove za uzbunu kad je čvor fiksiran za kožu, nepravilan, tvrd poput kamena, uzrokuje nabiranje kože i nejasno je ograničen ili fiksiran u pazušnoj jami.

Kod tumorske promene na grlu obično imamo kombinaciju i drugih simptoma uz kašalj, a to su su mršavljenje, temperatura, krvav ispljuvak ili noćno znojenje. Važan simptom je i bolno grlo.

Soda bikarbona i med: Lek koji uništava najopasniju bolest na svetu! (RECEPT)

Ako je bol neobjašnjiva i dugo traje, može biti znak raka kostiju ili jajnika. Postoje razlike da li je bol tupa, oštra ili se širi. Samo 40 posto bol smatra ozbiljnim simptomom.

Krv u urinu može govoriti o tumorskom procesu u mokraćnim kanalima, krv iz bradavice dojke može govoriti o raku dojke, a kod žena koje imaju obilno i nepravilno krvarenje o raku vrata maternice.

I najmanja promena na mladežima je važna. Gleda se promena veličine, boje, izbočenja madeža i promena na krajevima. Za melanom (rak kože) vreme otkrivanja je važno za izlečenje.

Grlobolju možete zameniti sa osetljivošću grla na hladno zimsko vreme, ali često dugotrajna grlobolja može biti simptom raka grkljana ili raka grla. Čak 78 posto ljudi ne misli da problemi s grlom mogu biti ozbiljni.

Iscedite nekoliko kapi u čašu vode i pijte svaki dan: Sprečava rak, leči svaku bolest!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs