Obratite pažnju

7 zlatnih pravila za preživljavanje tropskih vrućina: Evo šta nikako ne smete da radite!

Mnogi na temperaturi od preko 35 stepeni Celzijusovih imaju probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Znojimo se, iscrpljeni smo i razdraženi. Evo šta treba da radite kako biste izbegli moguće fatalne posledice
Medicina
22:24h Autor:
7 zlatnih pravila za preživljavanje tropskih vrućina: Evo šta nikako ne smete da radite!
Foto: Thinkstock

Živa u termometru popela se debelo iznad 35 Celzijusovih stepeni, što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Znojimo se, iscrpljeni smo i razdraženi. Evo što treba da radite da što ugodnije "preživite" velike vrućine bez obzira gde se nalazili:

1. Izbegavajte direktno sunce

Bez obzira da li ste na moru ili u gradu – izbegavajte direktno sunce, a pogotovo u periodu od 11 do 15 časova kada su ultraljubičasta zračenja najjača. Ukoliko morate da izađete, pobrinite se da telo i glavu zaštitite odgovarajućom odećom i šeširom.

Domaći sladoled od samo jednog sastojka: Najzdravije rashlađenje na +40!

2. Zaštita od sunca

Sve izložene delove kože namažite kremom za sunčanje sa minimum zaštitnim faktorom 15. Ne zaboravite da namažete uši, zadnji deo vrata i kapke, što je jedna od najčešćih grešaka koje pravimo kada se izlažemo suncu.

3. Zaštitite oči

Ultraljubičasta zračenja mogu negativno da deluju i na naše oči, zato je važno da zaštite i ovaj deo tela. Istraživanja su pokazala da negativne posledice jakog sunca možete da izbegnete ako nosite sunčane naočare s ugrađenim filterima protiv UV zračenja. Birajte modele naočara koje pokrivaju dobar deo područja oko očiju i koje sprečavaju prodiranje sunčevih zrakova sa strane.

Pažljivo, oslepećete: 8 grešaka koje vam leti uništavaju oči!

4. Pijte dovoljno tečnosti

Prosečna osoba tokom dana treba da popije 8 čaša obične vode, a kada je izložena velikim temperaturama i mnogo više tečnosti kako bi ostala odgovarajuće hidrirana. Uvek pri ruci imajte bočicu s napitkom, a najbolje će vas ohladiti mlaka obična voda.

5. Nemojte previše da se naprežete

Vežbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tela, čime se pojačava znojenje i dehidriranost tela. Zbog toga može da dođe do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti, a u težim slučajevima i toplotnog udara.

Ograničite količinu aktivnosti s kojima ćete da se bavite tokom dana, a izbegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima.

Spas od znojenja: 6 tkanina pogodnih za leto!

6. Zamračite stan

Sprečite vrućinu da uđe u vaš dom, a pogotovo ako je dobar deo doma okrenut prema istoku. Najbolje je da navučete roletne na prozorima, ugasite svetla u domu, isključite šporet i druge aparate u domaćinstvu koji generišu toplotu.

7. Ne preterujte s rashladnim uređajima

Ako imate potrebu da veštački rashladite dom ventilatorima i klima-uređajima, uvek pazite da razlika u temperaturi između rashlađenih prostorija i spoljašnjosti ne prelazi 7 stepeni kako ne biste telo doveli u temperaturni šok.

Prirodno rešenje protiv pojačanog znojenja: Treba vam samo zeleni čaj!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs