Pamet u glavu

Pažljivo, oslepećete: 8 grešaka koje vam leti uništavaju oči!

Ako ne preduzmete zaštitne mere, može doći do infekcija, oštećenja vida i drugih problema sa očima
Medicina
16:36h Autor:
Pažljivo, oslepećete: 8 grešaka koje vam leti uništavaju oči!
Foto: Shutterstock

Oči leti treba da zaštitimo isto kao što štitimo kožu. I one su izložene štetnom UV zračenju, slanoj vodi, pesku, pa ako ne preduzmete zaštitne mere, može doći do infekcija, oštećenja vida i drugih problema sa očima.

Saznajte kojih 8 grešaka treba da izbegnete:

Uzrok raka leži u hrani: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite!

1.Gledate u sunce

Možda mislite da povremeno nenošenje sunčanih naočara nije problem, ali preterano izlaganje očiju UV zracima u kratkom vremenu može izazvati ozbiljno oštećenje očiju. I samo jedan dan bez naočara na plaži može uzrokovati fotokeratitis, bolno stanje očiju koje se javlja uslijed izlaganja očiju UV zracima, čiji su simptomi suvoća očiju, svrab, crvenilo i natečenost.

Šteta nije trajna, ali trajni problemi mogu se javiti godinama kasnije, poput izraslina u očima, nastanka katarakte ili sive mrene i degeneracije makule što može dovesti i do značajnog slabljenja vida.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2.Nosite loše sunčane naočare

Kada nosite jeftine sunčane naočare koje ne blokiraju UVA i UVB zrake isto je kao da uopšte ne nosite naočare. Najbolji izbor biće polarizovane sunčane naočare koje blokiraju 99 do 100 odsto UV zračenja te u isto vreme omogućavaju jasan vid. Izaberite okvire koji štite oči i kod slepoočnica.

3.Ne nosite naočare kad je oblačno

Sunčevi zraci mogu delovati vrlo snažno na oči i kada je oblačno. Zato leti tokom dana uvek, bez obzira na to kakvo je vreme, nosite sunčane naočare. Za dodatnu zaštitu klonite se sunca kada je UV zračenje najintenzivnije, od 8 do 10 i od 14 do 16 sati.

Šta krijete od drugih: Test mađarskog psihijatra iz 1935. godine otkriva! (FOTO)

4.Mislite da vam kapa / šešir štite oči

Zaštita za glavu odlično štiti uši, vrat i lice od UV zračenja, ali ne i oči jer su one izložene i zracima koje se odbijaju od površina kao što su voda i pesak. Voda reflektuje i do 100 odsto, a pesak do 25 odsto UV zraka. Zato uz zaštitu za glavu uvek nosite i sunčane naočare.

5.Nosite kontaktna sočiva dok plivate

Plivanje sa kontaktnim sočivima može prouzrokovati infekciju rožnjače i pogoršanje vida. Uvek pre ulaska u vodu skinite sočiva.

6.Otvarate oči pod vodom

Nijedna morska voda nije potpuno sterilna zbog čega možete "zaraditi" bakterijske i virusne infekcije i imati zamagljen vid ukoliko otvarate oči pod vodom. Stvorite naviku nošenja naočara za plivanje.

Precizan jevrejski horoskop: Koliko godina ćete živeti!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

7.Ne stavljate zaštitnu kremu oko očiju

Na kapke i područje oko očiju obavezno nanesite kremu sa minimalnim zaštitnim faktorom 30. Koristite kremu namenjenu isključivo očima (ili očima i licu), a najbolji izbor biće krema na bazi minerala jer je mogućnost iritacije najmanja.

8.Trljate oči dok je u njima pesak

Pesak u očima može uzrokovati abraziju rožnjače, gubitak površinskog epitelnog sloja rožnjače oka, a ako oči onda još trljate može izazvati dodatnu štetu. Uđe li vam pesak u oči isperite ih neslanom vodom i trepnite nekoliko puta. Ne prođe li nadraženost oka ni nakon sat vremena obavezno posetite lekara kako se ne bi razvio ulkus rožnjače.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs