Korisno znati

Vagina pre i posle porođaja: Koliko se širi i kako menja izgled?

Ulaz u vaginu mora da se istegli, da bi beba mogla da izađe napolje, pa se logično vagina proširi onoliko koliko je velik najveći deo bebinog tela, odnosno glava
Medicina
16:48h Autor:
Foto: Thinkstock

Saznajte kakve sve vaginalne promene očekuju žene posle porođaja.

 

Koliko se vagina širi prilikom porođaja?

 

Kada se beba rađa, ona “putuje” kroz grlić materice, da bi izašla kroz vaginu. Ulaz u vaginu mora da se istegli, da bi beba mogla da izađe napolje, pa se logično vagina proširi onoliko koliko je velik najveći deo bebinog tela, odnosno glava. U nekim situacijama dešava se da se koža između vagine i anusa pocepa, ili lekari ženu na porođaju moraju da seku kako bi beba lakše izašla. Ovo se zove epiziotomija.

 

Vagina se najviše širi kada kroz nju prolazi bebina glava

 

Zbog toga nije neobično da neke žene imaju osećaj da im je vagina šira i suvlja nego što je bila pre porođaja. Često se žale na bol u vagini, a posebno za vreme seksa. Međutim, kakve god promene da osećaju, žene moraju znati da je sasvim prirodno da se vagina promeni posle porođaja.

 

Vagina i neprijatan miris: Zbog čega nastaje i kako ga se rešiti?

 

Do kakvih sve promena na vagini može doći?

 

Izgled vagine

 

Žene posle porođaja  mogu da osete da im vagina nije ista kao ranije, odnosno da je veoma otvorena i mekša. Takođe može da bude otečena. To je uobičajeno, a otok i otvorenost vagine bi trebalo nakon nekoliko dana da se smanje.

 

Ipak, vagina se neće u potpunosti vratiti u svoj prvobitni oblik, kao što je bila pre rođenja deteta. Lekari u tim situacijama preporučuju Kegelove vežbe, koje pomažu da se tonus vaginalnih mišića i mišića karlice vrate koliko toliko u normalu. Vežbe prvenstveno pomažu kod inkontinencije (nevoljno oticanje mokraće), a mogu da pomognu da se vagini vrate čvršći mišići. Ove vežbe takođe mogu da pomognu boljem osećaju tokom seksualnih odnosa.

 

Kako sprečiti, prepoznati i lečiti vaginalne infekcije: Rešite ih se na prirodan način!

 

Suvoća vagine

 

Suvoća vagine je uobičajena pojava nakon porođaja, jer se povezuje sa nižim nivoima estrogena u vašem telu u odnosu na nivo hormona u trudnoći. Zbog dojenja, nivo estrogena je niži nego kod onih žena koje ne doje. Kada prestanete da dojite, nivo estrogena će se vratiti u normalno stanje, kakvo ste imale pre trudnoće. Ako vam suvoća vagine smeta, možete kupiti u apoteci sredstvo koje vraća vlažnost u normalu. Ako koristite kondome, proverite da li je lubrikant na bazi vode ili ulja.

 

Bol i šavovi na perineumu

 

Vaginalno područje može biti bolno neposredno posle porođaja, a bol nestaje u roku šest do 12 nedelja. I u ovom slučaju lekari preporučuju Kegelove vežbe.

 

Možete osetiti bol, pogotovo ako se vaša koža pocepala ili ako je rađena epiziotomija. U ovom slučaju mogu vam pomoći lekovi protiv bolova koje će vam preporučiti patronažna sestra, ali je veoma važno da deo oko rane uvek bude čist i suv. Ukoliko vas duže boli nego što je to uobičajeno, ako osetite neprijatan miris ili vas jako zateže, obavezno se javite lekaru.  U zavisnosti od veličine rane možda će vam ostati i ožiljak.

 

Čudo: Podmladite vaginu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...