Korisno znati

Trudnice, obratite pažnju: Kako da prevaziđete strah od porođaja!

Dobra vest za sve trudnice jeste podatak da se u devetom mesecu trudnoće pojačano luči endorfin koji će dovesti do opuštanja, osećaja blagostanja pa se neretko dešava da se žene pred porođaj začude jer je strah naprasno isčezao
Trudnoća 28.04.2016. - 16:54h Autor: bebac.com
Foto: Thinkstock

Gotovo svaka trudnica oseća neku vrstu straha, barem u izvesnoj meri. Strah ima svoju funkciju, da nas zaštiti, sačuva, upozori na opasnost. Kako u trudnoći brinemo ne samo za naš život već i za život koji tek raste i razvija se unutar našeg tela, javljanje emocije straha, nije neobično i razumljivo je.

 

Takođe, strah gotovo uvek ide uz nepoznatu situaciju, a obzirom da nikada ranije nismo iskusile ništa ni slično, jasno je zašto je on sada tu.

 

Čega se trudnice najčešće plaše?

 

- strah od prevremenog porođaja

 

- strah od mogućih komplikacija (u trudnoći i za vreme porođaja)

 

- strah od bola

 

- strah od gubitka kontrole

 

- strah od medicinskih intervencija

 

- strah od neljubaznosti osoblja

 

- strah da ću ostati sama.

 

Strah od porođaja u snovima

 

O ovakvim strahovima svedoče i snovi u trudnoći. "Sanjala sam da se porađam u sedmom mesecu i sve se tako brzo odvija da ne stižemo u porodilište", "Više puta mi se javlja u snovima slika kako sam ostavljena sama za vreme porođaja, bolovi su jaki, a nema nikog da mi pomogne", "Sanjala sam kako se babica dere na mene usred porođaja, a ja ne mogu ni da se pomerim".

 

Razumite svoje strahove

 

Svi ovi strahovi su opravdani ukoliko se javljaju u optimalnoj meri, brizi koja će biti funkcionalna, navodeći nas na neku aktivnost. Strah će nas naterati da se interesujemo i saznamo više o samom toku porođaja, odvešće nas do ljudi i situacija koji će biti od koristi, pomoćiće da se na dobar način pripremimo za porođaj, a ovladavanje strahom pripremiće nas i na roditeljstvo koje će doneti neke nove strahove i brige. Dakle, strah ima i svoje pozitivne aspekte koje ne treba zanemariti.

 

Međutim, neretko, trudnica na ovaj strah, dodaje strah od straha. Ona brine da će njen strah ugroziti bebu u trudnoći ili da će ometati i iskomplikovati porođaj. Takođe, veoma intenzivni strahovi mogu ukazivati na neke druge, skrivene nerazrešene strahove i probleme. Na primer strah od anestezije povezan je sa strahom od gubitka kontrole, pa osoba koja oseća ovakav strah treba da se zapita u kojim sve situacijama se plaši da će izgubiti kontrolu i da li možda ima opsesivnu potrebu da kontroliše baš sve u životu. Strah od bola može ukazati na veoma nisku toleranciju na frustraciju koja se odražava i u drugim situacijama diskomfora. Trudnoća je prilika da se pozabavimo nekim skrivenim, potisnutim problemima koje osetljivo drugo stanje kao talas izbacuje na površinu. Dobra vest za sve trudnice jeste podatak da se u devetom mesecu trudnoće pojačano luči endorfin koji će dovesti do opuštanja, osećaja blagostanja pa se neretko dešava da se žene pred porođaj začude jer je strah naprasno isčezao.

 

„Termin mi je za koji dan, a ja sam opuštena kao da se ne dešava“, „Toliko sam se plašila,  a sad sam potpuno mirna, čekam da konačno ugledam to malo stvorenje“. Kada porođaj počne javiće se blaga trema, uzbuđenje, lučiće se adrenalin koji će pokrenuti i prve kontrakcije. Dakle priroda je na sve mislila i dobro nas je pripremila. Međutim ukoliko se strah intenzivira i nastane panika u toku porođaja, adrenalin može zaustaviti porođajni tok. Panika nastaje kada nas „preplavi“ strah u situaciji iz koje ne možemo pobeći. U takvoj situaciji, brojni bezkorisni pokreti trošiće energiju neobhodnu za porođaj kao i kiseonik. Da se to ne bi desilo važno je da se „pozabavimo“ strahom pre samog porođaja.

 

Tokom trudnoće se opustila, jela sve i svašta: Ovako sam se vratila u formu! (FOTO, VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Strategije prevladavanja straha od porođaja

 

Prihvatanje

 

Da bi se uopšte bavili strahom neophodno je da ga prvo prihvatimo, bez dodatne krivice ili straha od straha. Umesto potiskivanja, osude ili borbe, treba mu prići i videti zašto je on tu. Šta želi da nam poruči? Od neprijatelja stvorite partnera koji će vam pomoći i dovesti vas do nečega što će vam koristiti. Pričajte o vašem strahu, sa partnerom, prijateljicom, sestrom.

 

Suočavanje

 

Strah od nepoznatog rešava se upoznavanjem, staviti na svetlo nešto što je čučeći u mraku izgledalo zastrašujuće. Saznajte što više o porođaju. Škole za trudnice nude informacije o toku porođaja,  a danas puno informacija možete pronaći i na internetu,  u knjigama,  časopisima,  priručnicima za trudnice. Obiđite porodilište i pitajte tamo sve što vas interesuje. Iskustva drugih žena mogu biti od pomoći ali treba imati u vidu da je svaka žena jedinstvena, a svaki porođaj priča za sebe. Treba biti svestan da se negativna iskustva više čuju, što zbog potreba osobe koja je to iskustvo doživela da podeli svoju bol, što zbog naše osetljivosti na negativnu vest. Naš strah će nas voditi do tih negativnih primera jer se on time hrani. Strah kao da govori: „Eto vidiš da je strašno“. Ne hranite vaš strah tuđim negativnim iskustvom već se upoznajte sa realnom slikom porođaja. Vas treba da zanima kako porođaj izgleda, kroz koje faze prolazi i šta ja mogu da radim u svakoj od tih faza kako bi bila aktivan učesnik i pomagač.

 

Mučnina i povraćanje u trudnoći: Šta pomaže?

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Vežbanje za porođaj

 

Dobar kontakt i pozitivan odnos sa telom učiniće da vi i vaše telo budete partneri na zajedničkom zadatku. Vežbanje joge, meditacija, vežbe telesne svesnosti, vežbe disanja, ples. . .  pomoćiće da se povežete sa svojim telom, a i da se relaksirate i opustite u toku trudnoće. Vežbanje vizualizacije porođaja, učiniće da koliko god puta želite prođate, u glavi, na sigurnom, kroz ceo tok porođaja. Zamislite da kreću prve kontrakcije. Šta radite? Koji ćete položaj zauzeti? Krećite se, dišite. Kontrakcije se pojačavaju, sve su češće i intenzivnije. Šta sad radite? I tako dalje... sve do napona i cilja, trenutka kada ćete ugledati vašu bebu i shvatiti da je ceo put imao svoj smisao.

 

Podrška

 

Najbolja podrška u trudnoći i u toku porođaja je otac deteta. Istraživanja su pokazala da se trudnice koje pohađaju kurseve pripreme za porođaj zajedno sa partnerima, manje plaše, opuštenije su, a ukoliko muž prisustvuje porođaju, osećaju se sigurnije i porođaj traje kraće. Povedite partnera na kurs pripreme za porođaj ili zajedno čitajte o porođaju. Podršku možete naći i u prijateljici, sestri.

 

Iskustvo Beograđanke sa porođaja u Višegradskoj: Mama koja neće da ćuti!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kontakt sa bebom

 

Veza sa bebom počinje još dok je ona u stomaku.  Najčešće trudnice postaju svesne svoje bebe onog trenutka kad osete prve pokrete ploda. Pričajte sa vašom bebom. Dogovarajte se oko porođaja. Zamišljajte kako beba prolazi porođajni kanal i dok to vizualizujete pokušajte da sa svakim izdahom sve više opuštate vaginu i ceo porođajni put. Zamišljajte kako beba mekano i nežno, kao kroz oblake, dolazi do cilja. Nekim trudnicama pomaže i zamišljanje već rođene bebe. Zamišljajte kako je dojite, šetate, njišete se, mazite je, ljubite...

 

Šta još možete da uradite?

 

Najvažnije za svaku ženu jeste da se oseća sigurno u toku porođaja. Porazgovarajte sa vašim ginekologom oko izbora porođaja. Svaka žena bi trebalo da ima izbor. Da izabere mesto i način koji će za nju biti najudobniji i najsigurniji. Za neku ženu to će biti carski rez, za neku epidural, a za neku porođaj kod kuće. Raspitajte se o mogućnostima i izaberite ono što vama najviše odgovara. Ukoliko, ipak, smatrate da vaš strah prelazi granice „normalnog“,  ne ustručavajte se da potražite pomoć. Najverovatnije se iza takvog straha krije neki drugi strah ili problem pa će psihološko razrešenje imati dugoročne pozitivne efekte i odraziće se i na druge životne situacije.

 

Ovo su najsmešnije rečenice koje su žene izgovorile na porođaju!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...