Bez dlake na jeziku

Iskustvo Beograđanke sa porođaja u Višegradskoj: Mama koja neće da ćuti!

Jedna mama odlučila je da ne ćuti o svom iskustvu iz beogradskog porodilišta
Trudnoća
17:20h Autor:
Iskustvo Beograđanke sa porođaja u Višegradskoj: Mama koja neće da ćuti!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

"Moje iskustvo sa porođaja je i dobro i loše. Da počnem od početka...", započinje svoju priču mama Aleksandra iz Beograda, prenosi Yumama.

"Sticajem okolnosti, morala sam na VTO i, hvala Bogu, uspela je iz prve. Rađena je u Višegradskoj, uz pomoć profesora Tulića. U četvrtom mesecu trudnoće sam prokrvarila (manji hematom), ali sve je bilo u redu - moja bebica je borac. Svakog meseca sam išla na kontrole u bolnicu.

Trudnoća mi je bila visoko rizična, a samim tim što sam išla na vantelesnu, morala sam i na carski rez. Da se razumemo, nisam razmažena, ali neke stvari nisu bile baš ok.

Posebno me je nerviralo neljubazno osoblje, čast izuzecima. Doktorka mi je jednom prilikom rekla: Hajde da idemo na UZ, da vidimo da li je beba živa.

Druga doktorka me je pred sam porođaj pitala da li sam radila 4D, odgovorila sam da nisam jer me je moj doktor slao na sve potrebne preglede, na šta mi je ona rekla: Dobro, onda ćete da vidite kad se beba rodi da li ima sve prste. Bila sam u šoku, ogorčena.

Ni nalik na Srbiju: Porodila se u Italiji, a evo kako se tamo odnose prema porodiljama!

Ilustracija / Shutterstock
Ilustracija / Shutterstock

Zar se tako ophodi prema pacijentu sa visoko rizičnom trudnoćom?! Odbila sam joj na glupost.

Na moj zahtev, carski mi je radio doktor Šljivančanin, koji me je pre par godina operisao (zbog vanmaterične trudnoće) i tom prilikom mi spasao živu glavu, bukvalno. Pošto pacijenti imaju pravo da izaberu doktora, ja sam se odlučila za njega. Kada sam profesorkama koje su došle u vizitu rekla da sam njegov pacijent, bile su izuzetno uvredljive i bezobrazne.

Ali, meni je bilo važno samo da mi neko od poverenja radi carski rez. U operacionoj sali je bila super ekipa. Svi su bili izuzetno ljubazni, nasmejani i opušteni, a samim tim, i ja sam bila raspoložena. Sve je prošlo dobro. Doktor Šljivančanin je došao u sobu da vidi kako sam i da mi kaže da sam rodila devojčicu, mog anđelčića, moju Saru.

Posle toliko borbe, napokon sam držala svoju ćerku u rukama. Svaka žrtva i sve što sam prošla da bih uopšte imala dete postalo je nevažno onog trenutka kad su me te male slatke okice pogledale.

Inače, za razliku od odeljenja gde su visoko rizične trudnoće, opet da naglasim čast izuzecima, na odeljenju carskog reza su svi izuzetno ljubazni i nasmejani. Sve u svemu, sto puta bih još prošla sve muke.

Mama Aleksandra"

Kakva su vaša iskustva? Podelite sa nama u komentarima!

Tužna priča doktorke rasplakala Srbiju: Kako sam porodila Milicu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs