Traume

Bol žene kojoj je beba umrla dan pre rođenja: O njoj razmišljam kao da ima devet godina

Najviše se bojim da moja ćerka Lilijana ne bude zaboravljena. Ali, ja je nikad neću zaboraviti i sada o njoj razmišljam kao o devetogodišnjakinji, počinje svoju ispovest Meri
Porodica
01:00h Autor:
Bol žene kojoj je beba umrla dan pre rođenja: O njoj razmišljam kao da ima devet godina
Foto: Thinkstock

Veliko veselje, pa neopisiva tuga, tako su se osećale žene nakon što su saznale da trudnoća ne ide kako treba i da neće taj put postati majke. Neke od njih progovorile su iskreno o svojim traumama i kakve im se misli gotovo svakog dana motaju po glavi.

"Najviše se bojim da moja ćerka Lilijana ne bude zaboravljena. Ali, ja je nikad neću zaboraviti i sada o njoj razmišljam kao o devetogodišnjakinji. Razmišljam kako bi prošle godine imala prvu pričest da je preživela. Ona je umrla 6. januara 2006. godine, dva dana pre nego što se rodila. Roditi mrtvo dete je velika trauma", ispričala je Meri Kregan, socijalna radnica iz Irske koja ima šestoro biološke dece i petoro koje je usvojila.

Porodična fotografija koja će vas zalediti: Šta smo mogli imati! (FOTO)

Ona je imala 45 godina kad je saznala da je trudna s Lilijannom. Bio joj je to veliki šok jer je imala odraslu decu. Kaže kako je osećala da nešto tokom trudnoće nije u redu, ali niko joj nije verovao. Beba je umrla u stomaku dan pre termina porođaja. Prošle godine, u vreme prve pričesti, na kojoj bi bila i njena ćerka da je ostala živa, Meri je otišla u crkvu i zamolila sveštenika za dopuštenje da zapali sveću pored ostalih sveća dece koja su bila pričešćena. Sveštenik je to dopustio.

"Ljudi su mi govorili: "Pa imaćeš drugu bebu i s njom će biti sve u redu". Ali, to nikako ne može da bude OK majci koja je izgubila dete", prisetila se pokušaja tešenja komšija i poznanika, piše The Irish Times.

Tema o kojoj se premalo govori: Strašna patnja nakon gubitka deteta

Suzan Brodigan preživela je čak tri vanmaterične trudnoće. Svaki put je plakala pitajući se zašto baš ona. Četvrta trudnoća bila je strepnja, ali ovog put za to razloga nije bilo - rodila joj se ćerka Džoj koja sad ima tri godine. Ipak, ne prođe dan da se ne seti tri bebe koje je izgubila. Razmišlja koliko bi sad imali godina, da li bi bili devojčice ili dečaci, kako bi izgledali, na koga bi ličili.

"Nakon vanmaterične trudnoće više nikad niste isti. To me je promenilo kao osobu. Napravila sam prsten u spomen na svoje tri izgubljene bebe i stalno ga nosim. Ako ga ponekad skinem, osećam kako mi nešto nedostaje. Sastoji se od dva leptira koji na sebi imaju dva opala i jedan ametist. Opal predstavlja rođenje u oktobru, a tad su moje prve dve bebe otišle. Ametist predstavlja februar, a dodala sam ga na prsten nakon treće vanmaterične trudnoće", priča Suzan.

Vanmaterična trudnoća znači da je dete počelo da se razvija van materice, uglavnom u jajovodu, ali i u jajniku, grliću maternice ili u stomaku i obično se otkrije između pete i 14. nedelje. Takvu trudnoću je nemoguće pretvoriti u normalnu, odnosno fetus smestiti u matericu. Žene kojima se to dogodi moraju pod hitno na hirurški zahvat jer postoji opasnost da se plod rasprsne.

Dva puta blagoslovena blizancima: 10 godina posle, jedna poruka im promenila život! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs