Zdravlje na prvom mestu

3 saveta za zdrave bubrege

Kako bi bubrezi bili u optimalnoj funkciji i doprinosili zdravlju celog organizma, sledite ove jednostavne savete
Medicina
09:44h Autor:
3 saveta za zdrave bubrege
Foto: Shutterstock

Bubrezi igraju važnu ulogu u eliminisanju toksina iz našeg tela - krv se u bubrezima filtrira i iz nje se odstranjuju štetni sastojci, višak soli i tečnosti. Tako pročišćena krv odlazi iz bubrega putem bubrežne vene. Kada bubrezi postanu previše opterećeni toksinima, može da se javi bolest bubrega i mokraćne bešike. Otkrivamo o čemu bi trebalo da vodite računa kako biste očuvali zdravlje bubrega.

1. Pijte vodu

Voda pomaže bubrezima u eliminaciji toksina i sprečavanju nastanka kamena i infekcija, dok dehidratacija povećava rizik od tegoba sa bubrezima za 20 odsto. Kako biste uključili više vode u dnevnu rutinu, nosite sa sobom bočicu vode – tako ćete se pre setiti da popijete ovu životno važnu tečnost i u situacijama kada vam voda inače ne bi bila pri ruci - u autu ili za radnim stolom.

2. Ne zaboravite na jogurt i mleko

Visok krvni pririsak može da ošteti male krvne sudove u bubrezima, pa one ne mogu da filtriraju otpad iz krvi kako bi trebalo. Pobrinite se za krvni pritisak tako što ćete na jelovnik uključiti dve šoljice jogurta i čašu mleka dnevno. Nekoliko istraživanja je potvrdilo da niskomasni mlečni proizvodi snižavaju povišeni krvni pritisak.

3. Smanjite unos soli

Ishrana koja se temelji na unosu slane hrane povećava rizik od pojave kamena u bubregu, jer previše soli dovodi do nakupljanja kalcijuma u bubrezima, a ne u kostima, te je tada veći rizik od nastanka kamena u bubrezima. Jedite manje prerađene hrane, a so kao začin zamenite začinskim biljem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs