Ne dozvolite da vam letovanje propadne

Menstruacija na moru: Nije smak sveta!

Sunčanje i kupanje tokom onih dana ipak je moguće ukoliko se pridržavate par jednostavnih saveta
Fitnes & Nutricija
13:52h Autor:
Menstruacija na moru: Nije smak sveta!
Foto: Thinkstock

Već ste upaltili letovanje i shavtili da vas "oni dani" čekaju u sred vremena isplaniranog za uživanje na plaži. Prva pomisao vam je da će vam propasti čitavo putovanje i da se nećete odmoriti do sledećeg leta? Ne mora da bude tako. Evo odgovora na najčešća pitanja u vezi sa tom situacijom.

1. Smem li da se kupam tokom prvih dana menstruacije?

Ako žena ima uredan ciklus i blaga krvarenja, može da se kupa već prvi dan, ali umereno, kratko i uz tampon koji bi trebalo promeniti svaki put kad izađe iz vode. Ako su krvarenja jača i obilnija ipak bi bilo preporučljivo pričekati dan do dva.2. Da li smem da se sunčam tokom ciklusa?

Sunčanje tokom najtoplijeg dela dana uvek bi trebalo izbegavati. Ali, u kasnim popodnevnim satima, kada je sunce slabije, sunčanje je dozvoljeno. Izuzetak su žene koje imaju jaka i nepravilna krvarenja. One bi svakako trebalo da izbegavaju boravak na direktnom suncu.3. Šta bi trebalo uraditi po povratku s letovanja?

Nakon što se vratite s mora, bez obzira na menstruaciju, preporučljiv je odlazak kod ginekologa.Promena sredine može poremetiti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i sedenje na javnim površinama u gaćicama može izazvati upalu, pa i gljivična ili bakterijska oboljenja koja se moraju kontrolisati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs