Dugoročno gledano

Prevencija Alchajmerove bolesti: Četiri najvažnija koraka!

Svoj mozak suočavajte s izazovima kada god to stignete
Medicina
19:20h Autor:
Prevencija Alchajmerove bolesti: Četiri najvažnija koraka!
Foto: Shutterstock

Vežbanje, zdrava ishrana i mentalni izazovi su odlične za zdravlje celokupnog organizma, uključujući i zdravlje mozga.

Naime, brojna istraživanja su pokazala da određene životne navike mogu pomoći u prevencije Alchajmerove bolesti.

Vežbajte 3 sata nedeljnoVežbanje je odlično za vaš mozak, i to dugoročno gledano. Stručnjaci preporučuju da vežbate barem 3 puta nedeljno, a u jednom istraživanju se pokazalo da su 3 duže šetnje nedeljno sasvim dovoljno da svoj mozak održite mladim 2 do 4 godine duže.

Šta je glavni uzrok demencije: Najčešći simptomi i prevencija!

Meditirajte 10 minuta dnevnoPreviše kortizola u telu na mozak deluje štetno. Samo 10 minuta jednostavne meditacije će biti dovoljno da uradite čuda za svoj mozak. Sedite uspravno, zatvorite oči i polako dišite. To radite 2 puta u danu po 5 minuta.

Unosite omega 3 masne kiseline svaki danOsobe, koje unose adekvatnu količinu DHA i EPA, imaju veći volumen hipokampusa, u odnosu na one koji ne unose. Stručnjaci ističu da većina zdravih odraslih osoba treba unositi oko 1500mg omega 3 masnih kiselina dnevno.

Glavni simptomi depresije: Kako da znate kada je vreme da se obratite lekaru!

Svaki dan nešto zapamtiteAko će pamćenje novih informacija postati vaša navika i ako ćete to raditi svaki dan, vaš mozak će ostati duže mlad. Istraživanja su pokazala da osobe, koje svaki dan nešto pamte, imaju veći procenat sive materije od svojih vršnjaka. Svoj mozak suočavajte s izazovima kada god to stignete. Povećajte učestalost društvenih interakcija, učite novi jezik ili razvijajte nove veštine.

Zaboravite na tablete: 5 tegoba koje može da izleči samo jedna voćka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs