Čovekov najbolji prijatelj

Psi upozoravaju na opaku bolest: Otkrivaju rak njuškanjem urina!

Psi mogu da detektuju rak prostate kod čoveka u 98 odsto slučajeva, pokazalo je najnovije istraživanje
Medicina
14:26h Autor:
Psi upozoravaju na opaku bolest: Otkrivaju rak njuškanjem urina!
Foto: Ilustracija / Profimedia

Najnovije sprovedeno istraživanje pokazalo je da psi mogu sa sigurnošću da otkriju rak prostate kod čoveka, i to njuškanjem urina.

Stručnjaci su podržali dobijene rezultate, kao i staru metodu koja je korišćena prilikom testiranja.

"Rezultati su zapanjujući", rekla je doktorka Kler Gest, koosnivač humanitarne organizacije Medical Detection Dogs u Bakinghempširu.

"Dali su nam podrobnije dokaze da psi zaista mogu da detektuju kancer", dodala je.

Mačke su me upozorile na opaku bolest: Žena (55) sada najviše veruje životinjskom instinktu!

Rak prostate je najčešći rak kod muškaraca u Velikoj Britaniji, sa više od 40.000 novih slučajeva dijagnostifikovanih svake godine, prenosi telegraph.co.uk.

Jedna italijanska studija iz odeljenja za urologiju sa Humanitas Clinical and Research Centre obuhvatila je 900 muškaraca - 360 sa rakom prostate i 540 bez.

Oni su uz pomoć dva nemačka ovčara koji su njušili urin ispitanika, uspeli da detektuju rak prostate sa 98,7 odsto sigurnosti kod jednog psa, i 97,6 kod drugog.

Trenutno, doktori koriste kombinaciju testa krvi, fizičkih ispitivanja i biopsije da bi dijagnostikovali ovu bolest. Doktorka Gest veruje da je ovo gubljenje resursa kada postoje psi koji mogu sa sigurnošću da otkriju rak.

Uzrok raka otkriven još pre 92 godine: Nobelovac dao objašnjenje i način zaštite!

Ekipa stručnjaka iz udruženja Medical Detection Dogs, trenira pse da preko ljudskog zadaha i mirisa otkrivaju oboljenja. Takođe, oni obučavaju pse da pomažu teško obolelim ljudima da obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti i nastave da žive.

Prošle godine su najavili da će sprovesti ispitivanja na temu da li psi mogu da detektuju rak dojke kod žena. Procedura se zasniva na tome da žene dišu u cev, koja će posle biti data specijalno obučenim psima da je njuškaju.

Očistite creva na najzdraviji način: Recept ruske medicine koji sprečava rak!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs