Obratite pažnju

Izmerite temperaturu odmah: Može da otkrije ozbiljne probleme sa zdravljem!

Proverite da li je vaša telesna toplota u granicama normale ili se iza nje kriju opaka stanja
Medicina
21:06h Autor:
Foto: Shutterstock

Razmislite - da li ste nekada izmerili temperaturu kako biste znali kolika je, a ne samo kada osetite groznicu ili imate grip? Verovatno niste, kao i većina ljudi, a njena vrednost može mnogo toga da vam kaže o zdravlju! Reč je o temperaturi koja se meri na koži, a ne temperaturi koju merite na primer stavljanjem toplomera u usta.

 

Za početak, treba da znate da je normalna telesna temperatura zdravog čoveka između od 36 i 37 stepeni. Takođe, sasvim je normalno da vam jutarnja temperatura bude niža za oko 0,3 stepena u odnosu na večernju, pa nema razloga za brigu ukoliko odlučite da je pratite tokom celog dana.

 

Kratak test otkriva koliko ste zapravo stari - Rezultati su šokirali mnoge!

 

Kada je reč o deci, njihova temperatura tela je uglavnom nešto viša, tako da nema mesta panici - prenosi Every Day Health.

 

Ali, treba imati u vidu kako odstupanja od normalne temperature mogu da otkriju zdravstvene probleme i šta se u vašem telu dešava.

 

Niska temperatura - usporen metabolizam

 

Temperatura koja je stalno ispod 36,5 stepena tokom dana najčešće ukazuje na usporen rad metabolizma. Ukoliko se uz to javlja i manjak energije, pospanost, usporeno varenje, gojaznost, opadanje kose i loš kvalitet noktiju, moguće je da se radi i o hipotireozi, usporenom radu štitne žlezde.

 

Ubrzan rad štitne žlezde

 

Hormoni štitne žlezde odgovorni su za brzinu metabolizma - ako je njihov nivo povećan, ubrzavaju se svi procesi u telu, a ovo stanje može da otkrije temperatura koja je povišena za oko 0,5 stepeni. Ukoliko se radi o hipertireozi, uglavnom će se javiti i simptomi poput ubrzanog rada srca, brzog varenja, talasa vrućine, znojenja dlanova i nesanice.

 

Treba vam samo toplomer - Kućni test slavnog naučnika za proveru štitne žlezde!

 

Laganje može da podigne temperaturuČinjenica jeste bizarna, ali je naučno dokazana - laganje može biti okidač povišene temperature! Kada čovek laže, povećava se nivo kortizola i dolazi do stanja nazvanog Pinokiov efekat - javlja se blago crvenilo oko nosa, koje izazivaju krvne žile koje se nalaze na površini kože, a koje su pod uticajem povišene temperature.

 

Starenje

 

Ako imate više od 60 godina i temperatura vam je niža za 0,3 stepena, ne brinite - naučnici su dokazali da se, kako starimo, naša telesna temperatura smanjuje. To je rezultat usporavanja metabolizma, a javlja se i slaba cirkulacija, kao i hladne ruke i noge.

 

Recept za napitak koji pokreće i najsporiji metabolizam!

 

Temperatura kod muškaraca i žena se razlikuje

 

Kada je reč o, na primer, izlaganju hladnoći, telo počinje da čuva rezerve toplote kako bi zaštitilo srce, pluća i mozak. Tada manje količina krvi dolazi do dlanova i stopala, ali se to mnogo brže dešava kod žena. Takođe, žene će te promene iskusiti na temperaturi od pet stepeni više u odnosu na muškarce.

 

Kada je vreme za lekara?

 

Ukoliko celog života imate povišenu temperaturu od oko 37 stepeni, to je verovatno prirodno i ne predstavlja razlog za brigu. Ali, ako do toga dođe odjednom, bez objašnjenja i traje duže od mesec dana, trebalo bi da posetite lekara radi utvrđivanja tačnog uzroka povišene temperatire, jer u pitanju može biti autoimuna bolest, mononukleoza, čak i različiti oblici raka.

 

Uzrok raka otkriven još pre 92 godine - Nobelovac dao objašnjenje i način zaštite!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...