Pomozite sebi

Pripremite telo za menopauzu: Pomoću 9 načina upravljajte njenim simptomima!

Menopauza je jako slična PMS - u, samo što simptomi ne traju nekoliko dana, već znatno duže. Obuzimaće vas razna osećanja. Ako vam je PMS oduvek bio intenzivan, pripremite se na to da će simptomi menopauze biti isto takvi
Medicina
13:20h Autor:
Pripremite telo za menopauzu: Pomoću 9 načina upravljajte njenim simptomima!
Foto: Thinkstock

Menopauza nije nimalo prijatan period života svake žene. Malobrojne su srećnice kojima simptomi ovog dela života ne predstavaljaju velike probleme, ali ne brinite, evo kako možete da pripremite svoje telo za menopauzu.

1. Vodite dnevnik

U dnevniku pišite u kojim trenucima ste osetili valunge. Uskoro ćete shvatiti zašto ih osećate i šta ih pogoršava. Kafa? Alkohol? Zagušljiva prostorija? Stres? Sve su to uobičajeni uzroci valunga. Kada počnete da ih osećate, usporite, dišite duboko i u težim slučajevima se obratite lekaru.

2. Ohladite se

Valunzi su najintenzivniji tokom noći, mogu da se javljaju jako često i da traju i po nekoliko minuta. Ležite i preznojavate se, ne možete da zaspite. Za to postoje rešenja. Stavite kesu zamrznutog povrća ispod jastuka. Tokom noći povremeno okrećite jastuk tako da ležite na drugoj strani koja je hladna. Pobrinite se da je prostorija u kojoj spavate uvek prozračna i da je temperatura prijatna.

Kako menopauza utiče na grudi saznajte OVDE.

3. Poboljšajte kvalitet sna

Radite na poboljšanju kvaliteta sna. Dokazano je da joga i meditacija tu mogu da pomognu. Bilo kakva vežba će da ima pozitivan efekat, ali je važno da ne vežbate barem 3 sata pre spavanja. Preskočite alkohol pre spavanja jer će vam on omesti san. Umesto alkohola popijte šoljicu toplog mleka jer sadrži jedinjenja koji će vas opustiti.

4. Pomozite svom telu

Hormonalne promene će da izazovu sušenje i osetljivost vagine, zbog čega će seks da postane bolan. Srećom, danas postoje brojni proizvodi koji mogu da pomognu. Probajte lubrikante na bazi vode. Nemojte u potpunosti da odustanete od seksa jer ćete češćim seksom pospešiti cirkulaciju krvi, što pospešuje zdravlje vagine.

5. Poradite na libidu

Normalno je da nećete imati želju za seksom. Probajte da je vratite. To ne mora da bude sam čin seksa, to mogu da budu masaže i maženja. Probajte da promenite seksualnu rutinu, uvedite nešto novo. Pričajte sa svojim partnerom jer se neki problemi zaista mogu rešiti razgovorom.

Smanjuje seksualni užitak i izaziva depresiju - nepravilno držanje ne utiče samo na kičmu!

6. Pripremite se na promene raspoloženja

Menopauza je jako slična PMS - u, samo što simptomi ne traju nekoliko dana, već znatno duže. Obuzimaće vas razna osećanja. Ako vam je PMS oduvek bio intenzivan, pripremite se na to da će simptomi menopauze biti isto takvi. Blage kontraceptivne pilule, antidepresivi i alternativni oblici lečenja će vam pomoći.

7. Pobedite glavobolje

Migrene su čest simptom menopauze. Pišite dnevnik kako biste ustanovili šta ih uzrokuje. Tokom dana jedite češće manje obroke jer glad može da uzrokuje glavobolju. Manjak sna je još jedan uzročnik glavobolja. Glavobolje možete da lečite na različite načine, zavisno od njihovog intenziteta i učestalosti. Najbolje je da se o tome posavetujete s lekarom.

8. Pripremite se na fizičke promene

Kosa može da postane tanja i da brže opada. U isto vreme mogu da počnu da se javljaju dlačice na neželjenim mestima, naročito na bradi i obrazima. Izbegavajte sunce koje isušuje kožu. Potražite pomoć dermatologa kako biste se rešili neželjenih dlačica.

9. Možda ćete imati bubuljice

Sigurno ne očekujete bubuljice i akne u pedesetim. To je vrlo čest simptom menopauze. Koristite hidratantnu kremu, kremu za zaštitu od sunca, losion za čišćenje i druge proizvode koji su nežni prema vašoj koži. Nemojte da koristite proizvode sa dodatim uljima jer će začepiti pore.

Kako još možete lakše da podnesete simptome menopauze pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs