Narodna medicina

Čudesni kantarion: Leči desetinu kožnih oboljenja, pomaže rad nervnog sistema!

Kantarion se najčešće koristi za ublažavanje simptoma depresije i stanja koja su usko povezana sa depresijom, kao što su anksioznost, hronični umor, manjak apetita i problemi sa spavanjem
Lepi & Zdravi 13.10.2015. - 20:37h Autor: centarzdravlja.rs
Foto: Shutterstock

U alternativnoj medicini se cvetovi i listovi kantariona koriste u svrhu poboljšanja zdravlja celokupnog organizma i prevenciju niza bolesti. Kantarion se najčešće koristi za ublažavanje simptoma depresije i stanja koja su usko povezana sa depresijom, kao što su anksioznost, hronični umor, manjak apetita i problemi sa spavanjem.

 

Kantarion se takođe vrlo često koristi za regulaciju srčanog ritma i raspoloženja. Može da pomogne u ublažavanju simptoma menopauze, opsesivno kompulzivnog poremećaja i sezonskog afektivnog poremećaja. Aktivna jedinjenja kantariona, hipericin i hiperforin, zaslužni su za lekovita svojstva kantariona. Naučnici su ustanovili da hipericin i hiperforin direktno utiču na rad nervnog sistema i komunikaciju između neurotransmitera.

 

Zaboravljena mušmula: Drevno voće mističnih moći leči mnoge bolesti! (RECEPT)

 

Depresija

 

Uzimanje ekstrakta kantariona može da popravi raspoloženje, ublaži anksioznost i nesanicu uzrokovanu depresijom. Jedno istraživanje je pokazalo da je kantarion u lečenju depresije delotvoran jednako kao i antidepresivi. Ipak, s obzirom da kantarion nije značajno efikasniji od antidepresiva i dolazi u interakciju sa brojnim lekovima, stručnjaci ističu da ga treba uzimati isključivo uz savetovanje sa stručnjakom.

 

Simptomi menopauze

 

Neki dokazi upućuju da se kombinacija cimicifuge i kantariona može koristiti za ublažavanje simptoma menopauze. Ova kombinacija može ublažiti valunge i poboljšati kvalitet spavanja.

 

Iritacije kože

 

Nanošenje kreme ili masti sa ekstraktom kantariona može da ublaži simptome kožnih bolesti i iritacija kože. Jedno istraživanje je pokazalo da je kantarion naročito delotvoran u ublažavanju simptoma psorijaze.

 

Protiv bora, akni i virusnih bradavica: Sjajne upotrebe kore od banane!

 

Zaceljivanje rana

 

Nanošenje masti ili kreme sa ekstraktom kantariona 3 puta dnevno može da pomogne u bržem zaceljivanju rana i da smanji vidljivost ožiljaka.

 

Nedovoljno dokazana delotvornost kantariona

 

Preliminarna istraživanja su pokazala da kantarion može da bude delotvoran u ublažavanju i nekih drugih stanja, ali nažalost dokazi nisu dovoljno verodostojni i potrebno je nastaviti sa istraživanjima.

 

Anksioznost

 

Uzimanje ekstrakta kantariona zajedno sa valerijanom može da ublaži anksioznost.

 

Prirodni lek od bundeve protiv ekcema: Saveti ruske doktorke Mališeve! (RECEPT)

 

Tumor mozga

 

Uzimanje hipericina u periodu od 3 meseca može da smanji veličinu tumora mozga i da poveća verovatnoću uspešnog lečenja.

 

Genitalni herpes

 

Kantarion može da pomogne u ublažavanju simptoma genitalnog herpesa, kao što su osećaj žarenja i peckanja.

 

Predmenstrualni sindrom

 

Kantarion može ublažiti neke simptome PMS - a, naročito bolove i grčeve u mišićima, napetost i razdražljivost.

 

Rešenje za veliki ženski problem: Domaći čaj koji vraća hormone u ravnotežu!

 

Prestanak pušenja

 

Uzimanje kantariona dva puta dnevno može da smanji potrebu za cigaretom i da ublaži simptome apstinencijske krize.

 

Potrebno je sprovesti dalja istraživanja kako bi se sa sigurnošću potvrdila delotvornost kantariona u svrhu lečenja sledećih stanja: želudačne tegobe, migrene i glavobolje, išijas, fibromijalgija, sindrom hroničnog umora, bolovi u mišićima, rak.

 

Nuspojave

 

Stručnjaci ističu da je, po pravilu, potpuno sigurno uzimati kantarion u periodu od godinu dana. Ako se uzima duže, može da uzrokuje probleme sa spavanjem, nemir, anksioznost, razdražljivost, želudačne tegobe, suvoću usta, vrtoglavicu, glavobolju, osip i dijareju. Ako ste primetili narušen kvalitet sna, svakako smanjite dozu.

 

Kantarion se ne sme uzimati u velikim količinama, naročito kod izlaganja suncu. Ako ste svetlije puti, kantarion nemojte da uzimate pre izlaganja suncu i koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom.

 

Upozorenja

 

Istraživanja su pokazala da uzimanje kantariona tokom trudnoće može da poveća rizik od nastanka urođenih poremećaja. Postoje dokazi koji upućuju da uzimanje kantariona može smanjiti verovatnoću začeća. Ako planirate trudnoću, nemojte da uzimate kantarion.

 

Osobe koje pate od teške kliničke depresije treba da budu oprezne kod uzimanja kantariona kako bi sprečili nastanak manije, stanja kojeg karakteriše prekomerna potreba za fizičkom aktivnošću i impulsivno ponašanje. Kantarion može uzrokovati nastanak psihoze kod osoba koje pate od šizofrenije.

 

Usporite starenje i podmladite mozak: Ovo je najbolja preventiva za mentalne bolesti!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs