ISPRAVKA: Kokosovo ulje NE POMAŽE u lečenju raka debelog creva

IZVINJAVAMO se čitaocima koje smo doveli u zabludu objavljujući tekst u kojem se navodi da "kokosovo ulje leči rak debelog creva".

Medicina
20:37h Autor:
ISPRAVKA: Kokosovo ulje NE POMAŽE u lečenju raka debelog creva
Foto: Shutterstock

Naš portal je 07.11.2014. objavio tekst pod nazivom: Kokosovo ulje pomaže kod raka debelog creva. Međutim, analiza fekt-čekera pokazala je da je vest bila netačna, te da se nalazi studije u kojoj je testiran efekat laurinske kiseline – sastojka kokosovog ulja – na ćelije raka debelog creva pogrešno tumače kao "dokaz" da je kokosovo ulje lek. Ovom prilikom objavljujemo ispravku i izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu.

Naime, portal Stil je objavio da su najnovija laboratorijska istraživanja pokazala da je laurinska kiselina, glavni sastojak kokosovog ulja, zaslužna za uništenje i do čak 93 odsto ćelija raka debelog creva – i to za samo 48 sati tretmana, dok raskrinkavanje.ba u svojoj analizi ovu tvrdnju ocenjuje kao dezinformaciju, a do koje su istraživanjem došli.

Naime, oni navode da je istraživanje na kojem su zasnovani sporni izveštaji o kokosovom ulju sproveo, 2013. godine tim naučnika/ca s Univerziteta Adelaide iz Australije, te da se njihovom analizom detaljno bavio fekt čeking portal VERA Files.

Iako kokosovo ulje sadrži 80% do 90% zasićenih masti, od čega 47% otpada na laurinsku kiselinu, u studiji se kokosovo ulje uopšte ne spominje, navodi se u analizi portala VERA Files, piše raskrinkavanje.ba

Istraživači su rekli da su za studiju kupili i upotrijebili natrijevu laurinsku kiselinu od hemijsko-biotehnološke firme Sigma-Aldrich. Pogrešno je tvrditi da će ispijanje kokosovog ulja imati isti učinak na ćelije raka debelog creva kao laurinska kiselina korištena u istraživanju, koja je primenjena u sračunatim dozama.

Tvrdnje da laurinska kiselina ubija ćelije raka istovremeno oslobađajući oksidativni stres (višak kiseonikovih radikala) i smanjujući nivo glutationa, koje su malignim ćelijama potrebne da bi se zaštitile od viška kiseonikovih radikala NISU NAUČNO DOKAZANE, te se NE MOGU SMATRATI RELEVANTNIM.

Onkolog Necy Juat, član Društva medicinske onkologije s Filipina, govorio je za VERA Files, naglasivši da je potencijalni efekat laurinske kiseline (koju ima kokosovo ulje) na ćelije raka debelog creva "anegdotalan" i ne bi trebalo da bude razmatran kao alternativa medicinskom tretmanu. Osvrnuo se i na in vitro prirodu istraživanja i pogrešnih zaključaka o uspešnosti u lečenju raka debelog creva kod ljudi rekavši da se rezultati studije provedene u laboratoriji ne mogu primeniti na ljude ako se ne odrade četiri faze kliničkih ispitivanja.

Proglašavanje različitih namirnica "lekom protiv raka" može biti opasno, budući da bolesnike može odvratiti od pouzdanih, naučno dokazanih metoda lečenja i time ih potencijalno dodatno ugroziti. Brojne lako dostupne namirnice do sada su proglašavane lekovima protiv raka.

Informacija da je kokosovo ulje u borbi protiv raka nedavno otkriveno , kao i da je kao prirodno sredstvo, kokosovo ulje "pravi lek" protiv mnogih virusa, bakterija, gljivica i parazita i da je dobar je za varenje, jetru, kao i kožu i zarastanje rana, treba uzeti sa rezervom budući da OVA INFORMACIJA NIJE NAUČNO POTVRĐENA.

Ovom prilikom IZVINJAVAMO SE SVIM ČITAOCIMA koje smo doveli u zabludu, prenoseći netačne informacije.

Kompletnu analizu pročitajte na Raskrinkavanje.ba.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs