Ne brinite, rešenje postoji

5 najčešćih uzroka bolnih seksualnih odnosa: Vaginizam, infekcije, nedostatak uzbuđenja

Vaginizam je seksualna disfunkcija o kojoj se retko govori. Reč je o neprijatnom osećaju stezanja spoljašnjeg dela vagine prilikom bilo kakve penetracije. Vaginalni mišići su stegnuti što penetraciju čini teškom, bolnom, a u težim slučajevima čak i nemogućom, uprkos tome što uzbuđenje postoji
Medicina
19:08h
5 najčešćih uzroka bolnih seksualnih odnosa: Vaginizam, infekcije, nedostatak uzbuđenja
Foto: Thinkstock

Od privremenih stanja, do ginekoloških problema, proverite koji su najčešći uzroci dispareunije (medicinski izraz za bolan polni odnos).

1. Nedostatak uzbuđenja

Ako žena nije raspoložena za seks, vagina je stisnuta i suva što nisu najbolji uslovi za partnerov penis i penetraciju. Najvažnija stvar koju tada možete da uradite, što ponekad može da bude i najteže, je da se opustite. Pokušajte sa toplom kupkom ili se uzbudite tako što ćete s partnerom da pričate o onome u čemu uživate za vreme seksa.

I lubrikant može odlično da dođe kao pomoć. Ponekad ovaj problem nije samo psihičke prirode. Neki lekovi, kao što su antidepresivi, mogu da smanje libido ili da prouzrokuju "suvu" vaginu.

2. Porođaj

Bol se najčešće javlja nakon porođaja prvog ili drugog deteta, nezavisno od toga da li je žena rodila prirodnim putem ili carskim rezom. "Bolan porođaj može da ostavi i psihičke i fizičke 'ožiljke'", tvrdi seksualna terapeutkinja Deniz Noulz. Žena takođe može da ima i osećaj da joj je vagina "rastegnuta", zbog čega se ne oseća seksi i poželjnom, a smatra i da neće da uživa u seksu kao pre porođaja.

Savet: Polako se opet upustite u polni odnos, lubrikant će sigurno da pomogne. Nekoliko istraživanja je pokazalo da većina bolova nestane u roku od godinu dana.

3. Vaginizam

Vaginizam je seksualna disfunkcija o kojoj se retko govori. Reč je o neprijatnom osećaju stezanja spoljašnjeg dela vagine prilikom bilo kakve penetracije. Vaginalni mišići su stegnuti što penetraciju čini teškom, bolnom, a u težim slučajevima čak i nemogućom, uprkos tome što uzbuđenje postoji. Nakon što pokušaj penetracije prestane, mišići vagine se automatski opuste i vrate u normalu. Iako je u potpunosti i stručnjacima teško da razumeju zašto se to događa, generalno se smatra da je problem psihičke prirode i da je povezan s nekim traumatičnim iskustvom. Bilo da je problem fizičke ili psihičke prirode, potrebno je potražiti stručnu pomoć.

OVDE saznajte 11 saveta za zdravu vaginu.

4. Vulvodinija

Vulvodinija je dugotrajna neprijatnost zbog bola u vagini koju karakteriše peckanje, osećaj žara i iritacija. Bol je obično konstantan i može da traje godinama. Statistički najčešće pogađa žene u četrdesetima godinama ili kada su još starije. Postoji mogućnost lečenja. Razni efekti se navode kao uzrok ovog problema: povreda ili nadražaj živaca spoljnih polnih organa, preosetljivost na gljivice, alergija...

5. Vaginalne infekcije

Neke vaginalne infekcije kao što su hlamidija i herpes mogu da prouzrokuju bolan polni odnos. Ako prilikom seksa osetite neprijatnost ili bol, a inače vam se to nije događalo, vreme je da posetite svog doktora. Nakon dijagnoze ginekolog će da odredi terapiju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs