Korisno znati

Šest namirnica za bolje pamćenje: Zeleni čaj nije jedini!

Prema mnogim istraživanjima pijenje zelenog čaja poboljšava kognitivne funkcije. Ipak, u tome ne treba preterivati, jer je sasvim dovoljno popiti šolju ili dve dnevno
Fitnes & Nutricija
11:04h Autor:
Šest namirnica za bolje pamćenje: Zeleni čaj nije jedini!
Foto: Thinkstock

Pored brojnih faktora, na sposobnost pamćenja utiče i način ishrane. Pogledajte koje namirnice utiču pozitivno na pamćenje.

Zeleni čajPrema mnogim istraživanjima pijenje zelenog čaja poboljšava kognitivne funkcije. Ipak, u tome ne treba preterivati, jer je sasvim dovoljno popiti šolju ili dve dnevno.

Krvna grupa određuje koji vam čaj odgovara, više o tome saznajte OVDE.

LososLosos je bogat omega 3 mastima, kao i ostale masne ribe poput tune, koje direktno utiču na pamćenje. Prema istraživanju sprovedenom u Americi, oni koji jedu ribu barem jednom nedeljno imaju 10 odsto manji pad sposobnosti pamćenja od onih koji ne jedu ribu.

Borovnice

Različita istraživanja su pokazala da borovnice poboljšavaju pamćenje i kognitivnu funkciju. Pojedine materije u borovnicama, poput antocijana, pomažu u sprečavanju gubljenja pamćenja koje dolazi s godinama.

Krvna grupa utiče na to da li ćemo imati probleme sa pamćenjem u starosti, više saznajte OVDE.

ZobZob je bogata vlaknima i sadrži folnu kiselinu, koja povećava snagu mozga. I druge žitarice su dobri izvori folne kiseline.

Kurkuma ili indijski šafran

Kurkuma poboljšava boju hrane, ali i sadrži antioksidanse, koji se bore protiv upala i koji pospešuju moždane funkcije.

Kako da hranite mozak i svakim danom budete sve pametniji, saznajte OVDE.

BrokoliBrokoli je bogat antioksidantima, koji pomaže u očuvanju sposobnosti pamćenja. Ostalo zeleno povrće poput kupusa, karfiola i spanaća takođe ima ista svojstva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs