Javlja se i kod bivših pušača

Rak pluća može biti u telu i 20 godina pre prvih simptoma: Pušenje je najveći krivac!

Kada bolest uznapreduje, uzrok više nije važan, jer tada proizvodnju genetskih grešaka preuzimaju ćelije tumora
Medicina
21:10h Autor:
Rak pluća može biti u telu i 20 godina pre prvih simptoma: Pušenje je najveći krivac!
Foto: Thinkstock

Britanski naučnici iz Centra za istraživanje malignih bolesti otkrili su da rak pluća može biti pritajen u organizmu čoveka i do 20 godina, a zatim aktivirati i preći u agresivni oblik bolesti za trenutak!

Oni su otkrili i da se prve genetske mutacije tumora na plućima pojavljuju godinama pre same dijagnoze bolesti i jakih simptoma, a pod kontrolom ih drži imunitet - piše Dejli Mejl.

Napravite zlatno mleko za jačanje imuniteta po drevnom indijskom receptu! A kako, saznajte OVDE.

Pre prelaska u agresivno stanje, dolazi do pojave različitih genetskih grešaka, koje se pojavljuju u odvojenim područjima tumora, što ukazuje na to da je svaki deo tumora jedinstven kada je reč o genima, a stručnjaci se nadaju da će ovo otkriće dovesti do mogućnosti za rano otkrivanja ove vrste raka.

Čak dve trećine pacijenata posumnja na simptome tek u uznapredovalom stadijumu oboljenja, onda kada su se pojavile metastaze i kada lečenje više nije moguće, što višestruko smanjuje uspešnost terapije.

Lekari upozoravaju da manje od 10 odsto pacijenata živi pet godina nakon dijagnoze i tvrde da je uzrok pojave genetskih grešaka u više od 80 procenata slučajeva pušenje.

OVDE saznajte kojih 6 mitova sprečavaju pušače da se odreknu cigareta!

Kada se bolest razvije, pušenje više nije toliko važan faktor, jer je većina genetskih grešaka tada uzrokovana mutacijama unutar tumora, koji su pod kontrolom proteina "APOBEC"-a. Zbog toga se rak pluća može pojaviti i kod bivših pušača, koji su se odrekli zavisnosti pre 10 i više godina.

"Terapije za rak su sve uspešnije, ali to i dalje ne znači mnogo ukoliko se ne pronađu novi načini za ranu dijagnostiku bolesti" - saopštio je doktor Nik Džouns, vođa studije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs