Istraživanje iz Australije

Muškarci koji oćelave pre 40. godine imaju veći rizik za rak prostate

Povišen nivo testosterona bi mogao biti okidač razvoja kancerogenih ćelija, a istovremeno utiče i na rast kose
Medicina
16:14h Autor:
Muškarci koji oćelave pre 40. godine imaju veći rizik za rak prostate
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Muškarci kojima počne kosa da se proređuje pre 40. godine izloženi su povišenom riziku od najčešćeg oblika raka u Evropi - raka prostate.

Australijski istraživači proučavali uzorke gubitka kose kod oko 9.500 muškaraca koji su se s ovim problemom susreli u ranoj dobi i potvrdili su prethodne studije koje su sugerisale da ćelavost može biti povezana s razvijanjem raka prostate, piše stručni časopis "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".

Tačni razlozi nisu jasni, ali istraživanja su pokazala da je odgovoran povišen nivo testosterona, hormona koji može da bude okidač razvoja kancerogenih ćelija, ali koji takođe utiče na rast kose.

Smatra se da on štetno utiče na folikule kose, jer deluje na receptor hormona i usporava rast kose. Istraživaci Veća za rak države Viktorija pratili su oko 9.500 muškaraca starih između 40 i 69 godina koji su ocenili svoj nivo gubitka kose do 20. ili do 40. godine.

Istraživači su analizirali ko je od njih kasnije dobio rak prostate i s koliko godina, pri čemu je ustanovljeno da su muškarci koji su bili gotovo ćelavi do 40. godine, znatno skloniji obolevanju raka prostate u 50-tim ili 60-tim.

"I rak prostate i gubitak kose stanja su koja su vrlo povezana s godinama, a zavise od hormona. Ustanovili smo da ćelavost u 40. godini može da bude marker za povećani rizik ranog nastajanja raka prostate", zaključili su australijski istraživači.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs