U 84. godini

Posle teške bolesti: Preminuo Umberto Eko, slavni pisac i filozof

Za sobom je ostavio ženu Renatu koja je istoričar umetnosti i dvoje dece
Vesti 20.02.2016. - 12:39h Autor: Tanjug
Foto: AP

Italijanski pisac i filozof Umberto Eko preminuo je noćas u 84. godini, preneli su italijanski mediji.

 

Eko, koji je bolovao od raka, umro je u svom domu, objavila je Republika na svom sajtu, navodeći da je "svet izgubio jednog od najvažnijih ljudi savremene kulture", dok je Korijere dela sera napisala da je preminuo "jedan od najslavnijih italijanskih intelektualaca".

 

Njegova najpoznatija dela su romani "Ime ruže" koji je preveden na 43 jezika i prodat u više od 30 miliona primeraka i "Fukoovo klatno", zatim "Ostrvo dana pređašnjeg", "Baudolino", "Praško groblje", "Tajanstveni plamen kraljice Loane".

 

Autor je i brojnih eseja i knjiga iz teorije umetnosti, lingvistike i semiotike, a pisao je i književnu kritiku i knjige za decu.

 

Rođen je 5. januara 1932. godine u Aleksandriji u severnom italijanskom regionu Pijemontu. Diplomirao je filozofiju na Univerzitetu u Torinu 1954. godine, bavio se Srednjim vekom i estetikom teksta. Kasnije je definisao semiotiku kao "filozofiju jezika". Pripadao je književnom pokretu Grupa 63.

 

U intervju za list "Gardijan" prošle godine, Eko je rekao da pisanju pristupa sa željom da "promeni" čitaoca.

 

"Ne znam šta čitalac očekuje. Mislim da autor treba da piše ono što čitalac ne očekuje. Problem nije pitati šta im je potrebno, već promeniti ih", naveo je on.

 

Uspevao je da premosti jaz između popularne i intelektualne kulture, objavljujući svoje misli u dnevnim novinama i vodećem italijanskom magazinu "Espreso".  Za sobom je ostavio ženu Renatu koja je istoričar umetnosti i dvoje dece, navodi AFP.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...