Nega genitalnog područja

11 saveta za zdravu vaginu: Pravilan redosled u seksu i redovni pregledi su ključni!

Kondomi održavaju dobru pH vrednost vaginalne flore, pa ih treba često koristiti, dok prelazak sa analnog na vaginalni seks nije ni malo preporučljiv, jer se tada u vaginu unosi niz bakterija koje lako izazivaju infekciju
Medicina
15:26h Autor:
11 saveta za zdravu vaginu: Pravilan redosled u seksu i redovni pregledi su ključni!
Foto: Shutterstock

Možda ste ubeđeni da znate sve o održavanju ženskog intimnog područja u dobroj i zdravoj formi, ali moguće je da grešite.

Od ispiranja do izbegavanja godišnjeg pregleda, postoje mnoge zablude o tome šta treba da radite kako bi vaša vagina bila zdrava - piše Women's Health Magazin.

Obratite pažnju na ovih 11 stvari koje će vas možda nateratiti da shvatite u čemu grešite i zašto sve to treba da radite kako biste imali zdravo genitalno područje.

Kako prepoznati, sprečiti i lečiti vaginalne infekcije, saznajte OVDE.

1. Upotreba kondoma

Svi znamo da nas kondomi štite od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, ali jedna studija došla je do saznanja da korišćenje kondoma održava odličan nivo pH vrednosti u vagini kada je reč opstajanju dobrih bakterija poput laktobacilije. To je veoma važno zato što ove bakterije pomažu u prevenciji infekcija jajnika i bakterijske vaginoze.

2. Odaberite pamučni veš

Kada je reč o odabiru donjeg veša, verujte nam da vaša vagina preferira pamuk, jer samo ovaj materijal omogućava intimnom predelu da diše i apsorbuje vlažnost - kaže ginekolog Meri Džejn Minkin. Preporučljivo je da kada ste kod kuće nosite malo širu i udobnu odeću, takođe da bi tom delu tela bio dostupan vazduh.

OVDE saznajte koji su najgori veštački materijali koje ne bi trebalo nikad da nosite.

3. Kegelove vežbe

Praktikovanje ovih vežbi ključno je za jačanje mišića zidova karlice, koji su najvažniji za proizvodnju orgazama i kontrolu bešike.

4. Prepustite se grčkom jogurtu

Ukoliko pijete napitak koji podiže nivo dobrih bakterija, poput grčkog jogurta, možete sprečiti vaginalne probleme, poput infekcija jajnika - kaže Minkin. Samo budite pažljivi - nemojte piti onaj koji sadrži šećer, jer će vas to učiniti podložnijim ovim infekcijama.

Iznenadiće vas za šta sve možete upotrebiti jogurt! Više pročitajte OVDE.

5. Godišnji pregled

Iako nemate simptome infekcija ili niste trudni, svejedno idite na ginekološki pregled minimum jednom godišnje. Osim što možete od stručnjaka dobiti sve informacije u vezi seksualnog zdravlja, takođe se mogu na vreme uočiti maligne i benigne promene na reproduktivnim organima koje ne daju simptome, ali i lečiti na vreme.

6. Koristite lubrikante

Predigra je počela, ali vaša vagina to ne shvata? Ne brinite, vaginalna suvoća je potpuno normalna, a dešava se zbog uzimanja lekova poput antihistamina, antidepresiva ili kontraceptivnih pilula, a nekad i zbog stresa. Može se javiti i nakon začeća i pred menopauzu. Kada se to dogodi, nemojte nasilno imati seks, čak ni ako je partner spor i pažljiv, već upotrebite lubrikant i uživajte.

OVDE saznajte zbog čega nastaje neprijatan miris vagine i kako ga se rešiti.

7. Ne ispirajte vaginu

Mislite da vam je potrebna dodatna pomoć da vam vagina bude čista? U zabludi ste. Vagina se čisti sama. Uz to, studije su pokazale da korišćenje proizvoda za čišćenje vagine iznutra povećava rizik od infekcija, zapaljenja karlice i polno prenosivih bolesti.

Da li ste znali da se od bakterija iz vagine mogu napraviti antibiotici? Sve o njihovoj isceljujućoj moći otkrijte OVDE.

8. Pazite kad vozite bicikl

Jedno od neočekivanih mesta gde izlažete riziku zdravlje vagine jeste vožnja bicikla. Ukoliko to često radite, spadate u rizičnu grupu za utrnulost, bol i neprijatno peckanje u genitalnom području. Da biste to sprečili, nosite postavljen šorts i birajte bicikl sa postavljenim sedištem, kako biste izbegli bolne simptome.

9. Oprezno sa antibioticima

Još jedna pretnja dobrim bakterijama u vašoj genitalnoj regiji jesu antibiotici, jer osim virusa ubijaju i bakterije koje održavaju vaginu zdravom - upozorava Minkin. Ako vam je potreban antibiotik da biste se izborili sa infekcijom, upotrebljavajte ga striktno prema uputstvu i pijte grčki jogurt koji će vratiti nivo ovih bakterija na normalu.

Šokantne činjenice o antibioticima pročitajte OVDE.

10. Pravilan redosled u seksu

Nemojte prelaziti sa analnog na vaginalni seks bez promene kondoma ili pravilnog čišćenja, jer to izlaže vaginu čitavoj seriji bakterija i podiže rizik od infekcija - upozorava Minkin.

11. Pažljivo sa sapunom

Mirisno, okupano telo nakon kupanja je neverovatan osećaj, ali to ne važi za genitalno područje, jer sapuni i kupke mogu da isuše i onako osetljivu kožu oko vulve. Jedino sredstvo koje vam je zaista potrebno za čišćenje genitalija jeste topla voda. Ako baš ne možete da ne koristite sapun, odaberite neki blag i bez dodatih mirisa - zaključuje Meri Džejn Minkin.

OVDE otkrijte koja su to ključna pravila intimne higijene.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs