Obratite pažnju

Pljunite žvaku: Sprečićete nadutost, gojenje i unos bakterija!

Iako žvakaća guma podstiče proizvodnju pljuvačke koja čisti usnu duplju i pritom osvežava dah, ova navika ima i negativne strane
Medicina 17.09.2014. - 14:19h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Thinkstock

Guma za žvakanje je mnogima postala sastavni deo svakodnevnog života. I dok je jedni žvaću samo posle jela, drugi je žvaću iz dosade ili navike. Iako žvaka podstiče proizvodnju pljuvačke koja čisti usnu duplju i pritom osvežava dah, ova navika ima i negativne strane.

 

Nadutost i probavne smetnje

 

Tokom žvakanja gume progutate i do tri puta više vazduha. Taj vazduh ostaje u vašem probavnom traktu i može da uzrokuje grčeve, gasove, a samim time i nadutost. Isto tako, žvakanje podstiče proizvodnju želudačne kiseline koja može da dovede i do gorušice.

 

Koja holivudska lepotica je koristila žvaku u službi lepote pročitajte OVDE.

 

Bakterije

 

Često otvaramo usta tokom žvakanja, a mnogi ovu zabavnu žvakalicu vole da rastežu i prstima. Na taj način u usnu dupu unosimo veliki broj bakterija, ali i virusa koji mogu da uzrokuju zdravstvene tegobe.

 

Gojenje

 

Istraživanje je pokazalo da žvakanje žvake pojačava želju za nezdravom hranom. Naime, ukus mentola voće i povrće čini bljutavim, pa čak i gorkim, dok začinjena, slana hrana i nezdrave, masne grickalice postaju mnogo primamljivije. Isto tako, žvakanje otvara apetit zbog čega ćete brže osetiti glad i posegnuti za nepotrebnim kalorijama.

 

Žvakanje žvake može da izazove i glavobolju. OVDE saznajte više o tome.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...