Guma za žvakanje je mnogima postala sastavni deo svakodnevnog života. I dok je jedni žvaću samo posle jela, drugi je žvaću iz dosade ili navike. Iako žvaka podstiče proizvodnju pljuvačke koja čisti usnu duplju i pritom osvežava dah, ova navika ima i negativne strane.
Nadutost i probavne smetnje
Tokom žvakanja gume progutate i do tri puta više vazduha. Taj vazduh ostaje u vašem probavnom traktu i može da uzrokuje grčeve, gasove, a samim time i nadutost. Isto tako, žvakanje podstiče proizvodnju želudačne kiseline koja može da dovede i do gorušice.
Koja holivudska lepotica je koristila žvaku u službi lepote pročitajte OVDE.
Bakterije
Često otvaramo usta tokom žvakanja, a mnogi ovu zabavnu žvakalicu vole da rastežu i prstima. Na taj način u usnu dupu unosimo veliki broj bakterija, ali i virusa koji mogu da uzrokuju zdravstvene tegobe.
Gojenje
Istraživanje je pokazalo da žvakanje žvake pojačava želju za nezdravom hranom. Naime, ukus mentola voće i povrće čini bljutavim, pa čak i gorkim, dok začinjena, slana hrana i nezdrave, masne grickalice postaju mnogo primamljivije. Isto tako, žvakanje otvara apetit zbog čega ćete brže osetiti glad i posegnuti za nepotrebnim kalorijama.
Žvakanje žvake može da izazove i glavobolju. OVDE saznajte više o tome.