Tehnika u medicini

Moderne metode lečenja: Kompjuterske igrice ublažavaju depresiju?

Antidepresivi nisu reagovali na smanjenje depresije, dok je samo 4 nedelje igranja igrica učinilo da starci živnu
Medicina
10:44h
Moderne metode lečenja: Kompjuterske igrice ublažavaju depresiju?
Foto: Shutterstock

Kompjuterske igrice "mozgalice" mogle da bi da budu isto toliko efikasne, pa čak i efikasnije od lekova u lečenju teških oblika depresije kod starih osoba, tvrdi tim američkih i kineskih naučnika.

Studija, objavljena u časopisu "Nature Communications", obuhvatila je osobe stare od 60 do 89 godina kod kojih antidepresivi nisu pokazali nikakve rezultate. Nakon samo četiri nedelje igranja kompjuterskih igrica dizajniranih da pospeše rad mozga, ovi starci su živnuli.

Kako kafa pogoršava stanje depresije, saznajte OVDE.

Projekat je razvijen kako bi se testirala teorija po kojoj mozak može da se regeneriše intenzivnim vežbanjem - da povrati staro znanje i memoriju i poboljša proces donošenja odluka, što sve može da ublaži depresiju. Prethodna istraživanja su pokazala da "zarđalost" pojedinih intelektualnih funkcija izaziva otpornost na antidepresive.

"Uprkos značajnom napretku, konvencionalni oblici lečenja antidepresivima nisu u stanju da mnogim starijim ljudima umanje depresiju i olakšaju patnje" - ističe se u studiji.

Lekovi često sporo deluju, a rezultati su neubedljivi. Remisije se javljaju tek kod jedne trećine pacijenata.

Tim stručnjaka iz SAD i Kine uključilo je 11 osoba u program četvoronedeljnog kompjuterskog treninga, a zatim ih je testiralo kako bi proverili da li je došlo do poboljšanja kako u ublažavanju depresije, tako i u efikasnijem radu mozga.

Uporedili su njihove rezultate sa rezultatima grupe od 33 starih osoba koji su, umesto kompjuterske terapije, dobijali antidespresiv escitalopram (spada u grupu antidepresiva pod nazivom "selektivni inhibitori preuzimanja serotonina" - ŠRI).

Rezultati su ukazali da su vežbe putem kompjuterskih igrica isto toliko efikasne u suzbijanju simptoma depresije koliko i escitalopram.

Na kojih 10 načina možete nahraniti svoj mozak, pročitajte OVDE.

"Naime, 72 procenata njih je ušlo u remisiju", izjavila je za AFP koautorka studije Sara Morimoto sa njujorškog Instituta za gerijatrijsku psihijatriju.

Kompjuterska terapija je, takođe, poboljšala funckije mozga koje se tiču donošenja odluka efikasnije od escitaloprama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs