Ugroženi ste i u saobraćaju

Nećete verovati šta sve izaziva astmu: I bubamare su među najčešćim uzrocima!

Razni insekti mogu ugroziti vaš respiratorni sistem, ali gojaznost i prehlada doprinose ovom oboljenju
Medicina
22:28h
Nećete verovati šta sve izaziva astmu: I bubamare su među najčešćim uzrocima!
Foto: Shutterstock

Astma je jedno od najčešćih respiratornih oboljenja - svaka 12-ta osoba pati od ove bolesti. Astma zapravo predstavlja konstantno zapaljenje disajnih puteva, koje ih čini osetljivijim na različite supstance, od zagađenja u okolini do prašine.

Izloženost izazivaču astme može uzrokovati sužavanje i otečenost disajnih puteva, kao i pojačanu proizvodnju sluzi, što otežava disanje u velikoj meri.

Kada ovi simptomi postanu intenzivni, to stanje se naziva napad astme, pa je poznavanje njenog uzroka od vitalnog značaja.

Izlečite astmu na prirodan način! Saznajte kako OVDE.

Neki uzroci astme su češći, neki ređi i manje poznati. Pasivno pušenje je najočigledniji uzrok, ali alergolog i imunolog sa američke Akademije za alergije, astmu i imunologiju, dr Timoti Kreg, otkrio je neverovatne uzroke astme, na koje nikada ne bismo posumnjali!

Miševi

Iako je poznato da kućni ljubimci mogu izazvati napad astme, druge životinje takođe mogu biti uzrok, poput miša. "Oni su vrlo čest alergen, naročito u velikim gradovima" - kaže Dr Kreg.

Smrdibube

Teško da se ovi insekti ikome dopadaju, počevši od njihovog imena, ali čini se da smrdibube najgore utiču na ljude koji boluju od astme. "Pronašli smo veoma visok nivo alergena kod smrdibuba koje borave u kući" - kaže Kreg. Smrdibube se nalaze praktično u svakoj zemlji, a najgora mogućnost jeste da vam u kući uginu ovi insekti, jer će njihov miris privući miševe, pa možete imati dupli respiratorni problem.

Kako rasterati insekte pomoću sapuna, saznajte OVDE.

Bubamare

Ove slatka, mala krilata stvorenja, za koja se veruje da donose sreću, zapravo su vrlo štetna za osobe koje imaju probleme sa astmom. Azijska bubamara voli da se razmnožava u kućama, pri čemu se deo njenog tela raspada, što predstavlja jak alergen koji se taloži na vašim podovima i nameštaju.

Saobraćaj

Naravno, teško je izbeći puteve i automobile u današnje vreme. Ali, na nesreću ljudi koji boluju od astme, saobraćajnica u blizini može izazvati veliki problem. "Štetne emisije automobila ne samo da povećavaju rizik od astme, već i povećavaju njenu jačinu" - upozorava Kreg. Doktor je takođe upozorio na štetnost trčanja prometnom ulicom, jer to nije dobro ni za koga, a pootovo ne za ljude koji boluju od astme.

Koje namirnice treba da konzumirate ako bolujete od astme, pogledajte OVDE.

Prehlada

Dosadna prehlada ne prija nikome, ali za ljude sa astmom može biti opasna po život. To je zbog toga što su uzročnici prehlada takođe i uzročnici astmatičnog napada. Grip je takođe opasan, pa osobe sa astmom treba da se vakcinišu protiv gripa - savetuje Kreg.

Gojaznost

Gojaznost je povezana sa zadržavanjem vode u organizmu i drugim zdravstvenim problemima, a jedna od njih je, naravno, astma. Kada je reč o ženama srednjih godina i deci, ta povezanost je još veća. Zapravo, gojaznost povećava rizik od dobijanja astme i pojačavanju intenziteta ove bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs