isposvest žene

Kako su se moji simptomi astme pretvorili u 4. stadijum raka pluća: Ovako je sve počelo!

Dva simptoma bila su prvi znak da se u telu ove žene događa nešto strašno

Lepi & Zdravi
Kako su se moji simptomi astme pretvorili u 4. stadijum raka pluća: Ovako je sve počelo!
Foto: Shutterstock

Pune četiri godine lekari su Lori Moris govorili da ima astmu. Za to vreme, rak pluća polako je napredovao i širio se kroz njeno telo!

Kako je sve počelo

Kada je imala 49 godina, Lori je išla na planinarenje koje bi i dvostruko mlađim ljudima bilo veliki izazov - popela se na naviši vrh u Kalirofniji, na 4 421 metar visoko uzvišenje Maunt Vitni. Osećala se sjajno.

Ali, dve nedelje kasnije, počela je da oseća piskav zvuk prilikom disanja i osećala se kao da ne može da udahne. Pomislila je da ima astmu ili neku infekciju pluća. Ni Lori ni njeni lekari nisu mogli a pretpostave da ova jaka, zdrava i snažna žena vodi bitku sa rakom pluća.

"To je bilo u septembru 2013. godine. Mislila sam da možda imam zakasnelu visinsku bolest zbog planinarenja. Nisam mogla ni uz stepenice da se popnem, a da se jako ne zadišem. Znala sam da nešto nije u redu", priseća se Lori.

Ona je oduvek bila fizički aktivna; joga i planinarenje oduvek su bili deo njenog svakodnevnog života. Njen lekar opšte prakse prvo je rekao da je u pitanju infekcija pluća i prepisao joj antibiotike i inhalaciju, ali to joj nije pomoglo. Nekoliko meseci kasnije opet je otišla kod lekara, ali ovoga puta dobila je dijagnozu astme. To je bilo malo bliže njenoj pravoj dijagnozi - astma je jedan od 6 najčešćih simptoma raka pluća koji ne bi smeo da se ignoriše.

U islamskim zemljama rak se ne smatra ozbiljnom bolešću: Ovako ga oni leče!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ipak, Lori je verovala da se u njenom telu dešava nešto drugo. Otišla je u drugu bolnicu, gde su doktori uradili rentgenski snimak i kompletan fizički pregled. Rekli su da je sve u redu i da vodim računa o astmi. Nastavila je da koristi inhalator, iako joj nije pomagao.

Sumnja na moždani udar

Nastavila je da se bori sve do januara 2018, kada su njeni simptomi počeli da liče na moždani udar.

"Čitava leva strana tela jednostavno se ugasila. Prevezli su me hitno u bolnicu, i dok su skenerom tražili znakove šloga, pronašli su masu na mozgu. Rekli su da nisu sigurni da li je u pitanju virus ili sekundarna masa, ali ja sam znala da nije ništa dobro", seća se ova žena.

Prebačena je u univerzitetsku bolnicu koja je imala neurohirurga. Nakon još nekoliko snimanja, doktori su otkrili 6 centimetara velik tumor na plućima, koji je metastazirao na mozak. Naredna snimanja otkrila su tumore i na kičmi, pankreasu, bubregu, jetri i limfnim čvorovima.

"Dobila sam dijagnozu raka pluća u 4. stadijumu sa metastazom na mozgu. Neurohirurg je rekao da je trebalo da idem na skener još kad sam drugi put otišla kod doktora, jer se tumori ne vide na rentgenu", priča Lori.

Lori je odmah podvrgnuta lečenju, ali njena bolest nije reagovala na hemioterapiju. Zato su doktori prešli na ciljanu terapiju i nakon godinu dana tumori su se smanjili za čak 87 odsto.

"Ja ću ovo pobediti", ubeđena je Lori.

Ona želi da i drugima ulije nadu u izlečenje.

"Ne obraćajte pažnju na statistike, one nisu važne ako nađete pravog doktora. Vi ste osoba, niste broj. Nemojte donositi pogrešne odluke iz straha i ne dozvolite da vam bilo šta ili bilo ko ukrade optimizam. Rak ne mora da bude smrtna presuda", poručila je Lori.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs