OVAJ ZNAK VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT

Ovaj znak ne smete da zanemarite nikako: Pre nego što se rak pluća razvije javlja se bol u ovom delu telu!

Ova bolest je podmukla i ne pokazuje jasne znake sve dok ne ode predaleko, zato je važno neprekidno dobro osluškivati organizam i signale koje šalje

Medicina
Autor:
Foto: Shuterstock

Rak pluća je sve učestalija bolest kod velikog broja ljudi. Prvi signali prođu neopaženo vrlo često, jer se mogu pomešati sa simptomima nekog bezazlenijeg stanja. 

 

Rak pluća je stanje pri kojem ćelije u plućima počinju nekontrolisano da rastu kako bi formirale tumor - masu obolelih ćelija. Ovo stanje u prvi mah uglavnom prođe bez ikakvih znakova, a prvi signali koji se jave obolele osobene ne shvate ozbiljno. Kada tek započne formiranje ovog karcinoma može se javiti bol u grudima ili ramenima, navode bristanski lekari u nedavno objavljenom istraživanju, a prenosi list exsspres.uk.

 

To je najranija faza, a ukoliko se karcinom uoči u tom trenutku, šanse za izlečenje su veće.

Ukoliko osim ovog bola primetite i još neki od navedenih simptoma bilo bi dobro otići na kontrolu. Ovako se karcinom respiratornih simptoma manifestuje:

 

  • Učestali kašalj
  • Bol prikikom kašljanja
  • Gubite dah i osećate umor  dok radite stvari koje ste ranije bez problema obavljali 
  • Primećujete krv dok kašljete
  • Gubite apetit
  • Osećate umor konstantno nekoliko dana 
  • Gubite na težini

 

Lekari naglašavaju da ovo ne moraju uvek značiti da se u telu razvija rak, ali navode da bi najbolje bilo otići na pregled. 

 

Lečenje ove vrste karcinoma je moguće i sa njim je moguće dugo živeti. Neke od metoda koje se primenjuju su, u zavisnosti gde se rak nalazi, koje je veličine i u kojoj je fazi, su hirurgija, radioterapija i hemoterapija, ali i neki drugi oblici lečenja.

"Fotodinamička terapija (PDT) može se koristiti za lečenje raka pluća u ranom stadijumu kada osoba nije u mogućnosti ili ne želi da operiše", kažu lekari.

 

Određeni stil života i navike mogu da povećaju rizik od nastanka ove bolesti, a u najrizičnijoj grupi se nalaze osobe koje puše. Istraživanje je pokazalo da je 7 sedam od 10 karcinoma pluća uzrokovano upravo nikotinskim dimom.


(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...