DOMAĆE REŠENJE

TOLIKO MOĆAN DA MOŽE DA UBLAŽI BOLOVE U LEĐIMA, REUMU I GIHT: Recept za ovaj domaći melem obavezno zapišite!

toliko moćan da može da ublaži bolove u leđima i mišićima i ubrza zarstaje preloma:

Medicina
Autor:
TOLIKO MOĆAN DA MOŽE DA UBLAŽI BOLOVE U LEĐIMA, REUMU I GIHT: Recept za ovaj domaći melem obavezno zapišite!
Foto: Shuterstock

Gavez je biljka koja se koristi godinama u službi zdravlja i lepote. Naši preci koristili su je za bolove i razna upalna stanja na koži. Iako se smatra jednom od najlekovitijih biljaka, treba biti oprezan.

Kreme od gaveza se koriste isključivo za spoljašnju upotrebu. Baš zato što je mnogo moćna, svako mora da zna kako da napravi ovaj domaći melem.

Lekovitost gaveza čine etarska ulja, tanini, sluzi, holin i retka supstanca alantoin. Alantoin kao glavni aktivni sastojak korena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva.

Kako gavez deluje?

Podstiče obnavljanje kože, deluje protiv grube i ispucale kože, pomaže kod sportskih povreda. Leči rane, upalu zglobova, upale, natečene i upaljene vene , giht i prelome, nagnječenja, istegnuća, modrice, bolova u udovima, osteoporoze, teniskog lakta, frakture kostiju, pa čak i preloma.

Naučno je dokazano da mast od gaveza uklanja bolove u leđima i druge vrste bolova kod iščašenja zglobova i artritisa.

gavez
foto: Shutterstock

Evo kako napraviti mast od gaveza sa maslinovim uljem

Maslinovo ulje odlično je za kožu što ubog vitamina E koji deluje kao antioksidant, što zbog prisustva oleokantala, za koje se ispostavilo da deluje kao ibuprofen i smanjuje bolove. Tako dobijete super efikasnu mast koja em neguje, em smanjuje upale.

Potrebno vam je:

  • 250 g korena gaveza
  • 40 kašika svinjske masti
  • 40 kašika maslinovog ulja
  • 150 g pčelinjeg voska

Priprema:

Zagrejte mast da se otopi, pa stavite sa strane da se ohladi. Dok je još toplo, narendajte u nju očišćen koren gaveza. To se ostavi pokriveno preko noći. Gavez će u mast ispustiti svoje aktivne materije. Sutradan se to opet malo zagreje, da može da se ocedi. Kada ocedite, dodate 40 kašika maslinovog ulja i usitnjen vosak. Kuvati na jako laganoj vatri da se sve sjedini i otopi. Nakon toga sklonimo sa vatre. Kada se ohladi sipa su u staklene posudice. Čuvajte do godinu dana na hladnom mestu. A najbolje je da je potrošite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs