REŠITE SE BOLOVA NA JEDNOSTAVAN NAČIN

OVE VEŽBE SU SPAS ZA SVE KOJI PATE OD HRONIČNIH BOLOVA U LEĐIMA: Zahvaljujući treningu dr Džozefa nećete znati za bol!

Dr Džozef Pilates kreirao je vežbe koje značajno pomažu u uklanjanju bolova u leđima, a studijama je utvrđena i njihova efikasnost. Ovaj trening donosi veliko olakšanje, a radi se svega 15 minuta dnevno

Fitnes & Nutricija
Autor:
OVE VEŽBE SU SPAS ZA SVE KOJI PATE OD HRONIČNIH BOLOVA U LEĐIMA: Zahvaljujući treningu dr Džozefa nećete znati za bol!
Foto: Shutterstock

Ovaj oblik vježbanja nalikuje jogi, a uključuje niz pokreta koji za cilj imaju povećanje snage, fleksibilnosti i ravnoteže te poboljšanja držanja tijela

Pilates je najbolji vid treninga za sve koji žele da se oslobode ili barem ublaže bolove u leđima, povećaju fleksibilnost i elastičnost. Ovaj vid vežbanja se pokazao vrlo efikasnim pa su ga čak i fizioterapeuti uvrstilu u svoje rehabilitacione programe.

U današnje vreme sve više ljudi pati od hroničnih bolova u leđima, a sve je to posledica savremenog života, previše sedenja za računarom i gledanja u telefon. Zbog nepravilnog položaja tela, kičma trpi, a usled toga javljaju se bolovi koji mogu da naruše kvalitet života.

Pilates, osim za ublažavanje bolova, ima i sledeće benefite:

1. Pilates može pomoći u smanjenju depresije i anksioznosti

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Complementary Therapies in Medicine otkrila je da pilates smanjuje depresiju, teskobu i umor. Pojedina istraživanja takođe su dokazala da ova fizička aktivnost povećava nivo energije i povoljno utiče na emocionalno stanje.

2. Pomaže u smanjenju hroničnih bolova

Ljudima koji žive sa hroničnim bolovima u leđima, ova vežba može biti od neverovatne koristi. Ona jača mišiće, a pritom ne vrši pritisak na kičmu.

3. Oblikuje telo bez rizika od povreda

Nakon mesec dana vežbanja, primetićete da su vaši mišići zategnuti i vretenasti. Iako na prvi pogled, jednostavne vežbe, one utiču na celo telo i daju značajne rezultate, a sve to bez i najmanjeg rizika od povreda, što se može desiti ukoliko praktikujete neki drugi vid fizičke aktivnosti.

VEŽBA DR POPOVA ZA BRZO MRŠAVLJENJE: Tanji telo, popravlja držanje, jača samopouzdanje! (VIDEO)

Vežba, Vežbanje, Pilates, Pilates Lopta
foto: Profimedia

4. Pomaže pri disanju i ublažavanju astme

Dah je jedan od šest osnovnih principa pilatesa, a Džozef Pilates, nemački trener koji je i osmislio ovu vrstu aktivnosti, naglasio je da je izuzetno važno disati punim plućima prilikom vežbanja. Pravilno disanje je zato sastavni deo pilatesa.

Ova vrsta kontrolisanog disanja izuzetno je korisna za one koji imaju astmu ili druge poteškoće sa disanjem.

Sada kada smo pojasnili zašto je pilates toliko dobar, vreme je da počnemo sa vežbanjem. U videu pogledajte kako izgleda jedan trening koji će vam pomoći da se oslobodite hroničnog bola u leđima:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs