Obratite pažnju

4 ZNAKA OPASNIH BOLESTI: Ove signale telo šalje kao uopozorenje!

Nikad ne ignorišite signale koje vam telo šalje

Medicina
Autor:
4 ZNAKA OPASNIH BOLESTI: Ove signale telo šalje kao uopozorenje!
Foto: Shutterstock

Ne dozvolite sebi da zanemarite signale koje vam telo šalje. Na primer, kineski medicinski sistem i druge orijentalne terapijske tehnike zasnivaju se na prepoznavanju svih vrsta spoljnih promena u telu radi dijagnostikovanja različitih abnormalnosti u telu.

4 signala koje nam telo šalje da se bolest razvija:

Urin

Po boji i mirisu urina možete utvrditi da li postoji neki problem u telu. Ako na vreme obratite pažnju na to, onda se mogu izbeći ozbiljne bolesti. Urin zdrave osobe treba da ima svetlo žutu boju i karakterističan, ne baš jak miris.

  • Boja: Boja urina može se koristiti za određivanje, na primer, stepena hidratacije tela. Svetlo obojen urin ukazuje na to da telo ima dovoljno tečnosti i da je sve normalno. Tamna boja urina ukazuje na dehidraciju i otkazivanje bubrega, jer su bubrezi odgovorni za uklanjanje štetnih materija kroz urinarni trakt.
  • Učestalost mokrenja: Prečesto mokrenje prilično je čest simptom kod ljudi sa dijabetesom ili infekcijama urinarnog trakta. Osim toga, ovaj problem može biti povezan sa prekomernom konzumacijom alkohola, slabljenjem mišićnog karličnog dna i trudnoćom.
  • Miris: Prejak miris urina takođe može ukazivati na problem u telu. Ako i pored ovoga primetite da vam je urin postao tamniji nego inače, ili je veća verovatnoća da ćete osetiti potrebu za mokrenjem, onda je bolje da se odmah obratite specijalistu.
  • Krv u urinu: Krv u urinu je uobičajen simptom bolesti bubrega i urinarnog trakta. Najčešće se javlja zbog prisustva kamena u bubregu.

Velike promene telesne težine:

Ako je u vašem telu sve kako treba, kada pojačano jedete - težina se dobija, kada smanjite hranu i povećate treninge, kilaža se gubi.

Ako su oscilacije telesne težine nagle, to se ne sme zanemariti, u većini slučajeva to je zbog razvoja ozbiljnih bolesti. Ako osoba iznenada dobije veliku težinu, to može biti zbog neravnoteže u štitnoj žlezdi, zadržavanja tečnosti, zbog trudnoće ili problema sa srcem ili bubrezima. Ako, naprotiv, osoba iznenada izgubi težinu bez očiglednog razloga, važno je odmah se obratiti lekaru, jer je to jedan od znakova onkologije.

Promene na koži

Koža je naš najveći organ, pa je stoga i najugroženija na dejstvo svih vrsta spoljnih faktora. Veoma je važno da se redovno pregledate, da poznajete svoje telo kako biste na vreme primetili bilo kakve promene na koži, jer mogu ukazivati na bolesti koje se razvijaju u nama. Ako odjednom primetite da koža menja boju ili pojavse novi mladeži, staračke pege, upale ili teške akne, najbolje je da se obratite dermatologu kako biste postavili tačnu dijagnozu i sprečili razvoj ozbiljnih bolesti poput raka kože.

Promene na noktima

Promene na noktima takođe mogu biti simptom različitih bolesti. Nokti nisu samo deo spoljašnje slike, već i svojevrsno „ogledalo“ našeg tela.

.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs