Zdravlje na prvom mestu

5 stvari koje svaka žena treba da zna o svom telu

Zdravlje je jedna od najvažnijih stvari oko koje bi svakodnevno trebalo da vodimo računa. Kako biste bili zdravi i osećali se odlično, proverite da li se vaše trenutno stanje poklapa sa sledećim brojkama
Medicina 26.06.2013. - 10:43h Autor: minimagazin.info
Foto: Shutterstock

Užurban način života i svakodnevni stres mogu biti poziv za buđenje koji svakako treba da prihvatite, kada je reč o zdravlju. Kako biste bili zdravi i osećali se odlično, proverite da li se vaše trenutno stanje poklapa sa sledećim brojkama.

Vaša dnevna potreba za kalorijama
Ovo tehnički nije merna jedinica, ali može imati veliki uticaj na vaše zdravlje. Za dobro zdravlje, većini žena je potrebno 2. 000 kalorija dnevno. Najbolje je unositi 300 do 400 kalorija za doručak, 500 do 600 za ručak, 600 do 700 za večeru, kao i dve užine od po 100 do 200 kalorija svaka. Pokušavate da smršate? Unosite oko 500 kalorija manje.

Obim struka
Obim struka jedan je od najboljih načina da saznate da li vaša težina utiče na zdravlje vašeg srca. Masne ćelije nisu samo skladište kalorija. Kada na području struka imate masne naslage, masne ćelije oslobađaju hemikalije koje utiču na upalne procese. Dolazi do povećanja rizika od srčanog udara, a taj rizik kod žena se povećava kada je obim struka veći od 90 cm.

Nivo LDL i HDL holesterola
Potrebno je da znate koliki je ukupan nivo holesterola u krvi, a pored toga još je važnije da se zna koliki je nivo lošeg LDL i dobrog HDL holesterola. Normalne vrednosti ukupnog holesterora iznose 5.2 mmol/l, dok je granica 6,5. Nivo LDL holesterola morao bi biti niži od 3.5 mmol/l. Zdrav nivo HDL holesterola iznosi 1.3 mmol/l ili više. Siguran način za održavanje normalnog nivoa je redovna kontrola. Uzrast od 20 godina je vreme kada treba da se krene sa kontrolama holesterola.

Krvni pritisak
Krvni pritisak tokom dana najnormalnije opada i raste. Kada ostaje povišen, dolazi do hipertenzije (visok krvni pritisak), a to sa sobom nosi veći rizik od ateroskleroze, srčanih oboljenja i moždanog udara. Rezultat od 140/90 mm Hg ili više smatra se visokim, a ako je između 120/80 i 139/89 još uvek možete biti pod rizikom i trebalo bi da preduzmete preventivne mere da biste sprečili razvoj hipertenzije.

Trigliceridi
Trigliceridi nastaju od masti i ugljenih hidrata koje konzumirate. Oni se otpuštaju iz masnog tkiva kada je organizmu potrebna dodatna energija između obroka. Normalno je da u krvotoku imamo određenu količinu triglicerida, ali visok nivo se povezuje sa koronarnom bolešću srca – posebno kod žena. Kada imate visok nivo triglicerida te nizak nivo HDL holesterola, vaš rizik od insulinske rezistencije i metaboličkog sindorma može da se poveća. Normalan nivo triglicerida iznosi 1.7 mmol/l.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...