Sačuvajte zdravlje

Oprez: Lekovi protiv bolova povećavaju rizik od moždanog udara

Korišćenje lekova protiv bolova 30 dana pre postavljanja dijagnoze bilo je povezano s 84 odsto većim rizikom od atrijske fibrilacije (nepravilnog i često ubrzanog rada srca koji obično uzrokuje loš protok krvi u telu), pokazalo je istraživanje
Medicina
09:26h Autor:
Oprez: Lekovi protiv bolova povećavaju rizik od moždanog udara
Foto: Shutterstok

Milioni ljudi koji koriste lekove protiv bolova imaju veći rizik od nepravilnog rada srca, što može da dovede do moždanog udara, upozoravaju holandski naučnici.

Barem sedam miliona Britanaca s artritisom uzima propisane lekove protiv bolova, uključujući nesteroidne protivupalne lekove, poput "diklofenaka" i "ibuprofena" i novih lekova nazvanih "koksibs". U istraživanju koje je trajalo oko 13 godina pratilo se zdravlje srca kod 8.423 ljudi, pri čemu je prosečna starost učesnika bila 68 godina i oko polovina učesnika su bile žene, piše časopis "Dejli Mejl".

Bol kod artritisa možete da smanjite pomoću joge, više o tome saznajte OVDE.

U tom razdoblju je 857 učesnika razvilo atrijsku fibrilaciju (nepravilan i često ubrzan rad srca koji obično uzrokuje loš protok krvi u telu), a od toga 261 učesnik do trenutka dijagnostikovanja nikada nije koristio lekove protiv bolova, 554 ih je koristilo u prethodnom periodu, dok ih je 42 koristilo u tom trenutku.

Trenutno korišćenje povezano je sa 76 odsto većim rizikom od atrijske fibrilacije, u odnosu na one koji nikada nisu koristili lekove za bolove, pri čemu su starost, pol i srčani problemi uzeti u obzir. Korišćenje lekova protiv bolova 30 dana pre postavljanja dijagnoze bilo je povezano s 84 odsto većim rizikom od atrijske fibrilacije.Takođe se smatra da lekovi za bolove može doprineti problemima sa srčanim ritmom, jer povećavaju krvni pritisak zbog zadržavanja tečnosti.

OVDE pročitajte kako na zdravlje srca povoljno utiče mladi luk.

"Naši rezultati sugerišu da se povećani rizik javlja ubrzo posle početka lečenja i da s vremenom može nestati", kaže Bruno Striker sa Erasmus Medicinskog centra u Roterdamu.

Profesor Kolin Bejgent sa Univerziteta Oksford kaže da je "studija u skladu s prethodnim izveštajima o tome da lekovi za bolove povećavaju rizik od atrijske fibrilacije, koja je samo jedan od nekoliko srčanih problema povezanih s tim lekovima, od kojih je najvažniji povećani rizik od srčanog udara".

"Iako su ti lekovi efikasni u tretiranju bola, važno je da se u obzir uzmu i rizici i korist pre nego ih lekar prepiše", istakao je Bejgent.

Istraživači s Oksforda su otkrili da visoke doze nesteroidnih protivupalnih lekova takođe mogu da povećaju rizik od srčanog i moždanog udara i prestanka rada srca.

A kako da sprečite na vreme zdravstvene probleme za koje nikada niste previše mladi pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs